Nije način dispcipliniranja...

Zašto nikad ne biste trebali tjelesno kažnjavati svoju djecu? Odgovor leži u 50-godišnjoj studiji na 160.000 djece

Image
Foto: Thinkstock

Što je više dijete tjelesno kažnjavano zbog discipline, to je vjerojatnije da će izrasti u antisocijalnu i agresivnu osobu, otkrila je studija

10.8.2017. u 12:25/ Život i stil

Zaključak istraživanja, objavljenog u časopisu Journal of Family Psychology, jest da lupanje po stražnjici zbog lošeg ponašanja ima slične učinke kao fizičko zlostavljanje. Proučavali su razne studije tijekom 50 godina, koje obuhvaćaju više od 160.000 djece.

"Utvrdili smo da je lupanje povezano s neželjenim štetnim posljedicama i nije povezano s neposrednijom ili dugoročnom usklađenosti, a to su ishodi koje roditelji žele roditeljima kada discipliniraju svoju djecu", izjavila je dr. Elizabeth Gershoff, glavna autorica studije.

Studija je definirala lupanje kao otvoreni udarac na ekstremitete ili stražnjicu. Utvrđeno je da su udarci imali slične negativne učinke kao tjelesno zlostavljanje - veća je vjerojatnost da će izazvati pakost u vašoj djeci i nećete postići ništa dobro.

"Rezultat istraživanja pokazaju da tjelesno kažnjavanje i discipliniranje kroz lupanje povećava vjerojatnost širokog niza neželjenih ishoda za djecu i tako čini suprotno od onoga što roditelji obično žele učiniti", rekao je dr. Andrew Grogan-Kaylor, a prenosi indy100.

Image

zlostavljanje, nasilje, dijete zlostavljanje

Foto: Thinkstock/ILUSTRACIJA
Image

zlostavljanje, nasilje, dijete zlostavljanje

Thinkstock/ILUSTRACIJA

(FOTO: Thinkstock)

Diljem svijeta, oko 80 posto djece kažnjavano je na taj način - moguće i zato jer su njihovi roditelji tako kažnjavani  kad su bili djeca i podržavaju takav način kažnjavanja ('Pa i mene su lupali kad sam bio/bila mali i dobro sam ispao/ispala').

Gershoff je izjavila da mi kao društvo imamo mišljenje da su lupanje po guzi i fizičko zlostavljanje dva različita ponašanja. Ipak, istraživanja pokazuju da je lupanje po guzi povezano s istim negativnim posljedicama kod djece kao i zlostavljanje, samo malo slabijim.

Gershoff poručuje da je možda vrijeme da svi shvatimo kako to nije prihvatljiv oblik discipline, već zlostavljanje.

Pročitajte još:

 ​Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Love island UK
Superstar
Elon Musk Show
Život na vagi
default_cta
Señorita 89
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Infinity Nado
default_cta

Više s weba

Pročitajte još

Image
Važan hormon

Nizak progesteron: koji su uzroci i moguće komplikacije

Više s weba