prve informacije

Zašto testovi za trudnoću pokazuju lažne rezultate?

Image
Foto: www.profimedia.hr

Profesorica Ann Gronowski godinama se bavi istraživanjima i objašnjava zašto testovi pokazuju lažne rezultate

26.4.2019. u 14:57/ Život i stil

Unatoč marketinškim tvrdnjama da su kućni testovi za trudnoću 99 posto točni, istraživanja u proteklom desetljeću pokazalo je da je do 5 posto negativnih testova lažno.

Proizvođači kućnih testova trudnoće objasnili su da testovi u prvom tjednu ili dva nakon začeća mogu biti netočni jer hormoni trudnoće možda nisu dovoljno visoki da bi ih se moglo otkriti.

No Ann Gronowski, profesorica na Medicinskom fakultetu Sveučilištu Washington otkrila je da testovi za trudnoću također mogu dati netočne rezultate ženama koje su u višim tjednima trudnoće kada su razine hormona visoke. Objavila je prvi rad 2009. i od tada se bavi ovom temom. Nedavno je objavila novi rad u časopisu Clinical Chemistry u kojem objašnjava zašto testovi pokazuju lažne rezultate. 

"Ovi testovi otkrivaju vrijednosti beta HCG u uzorku urina. Jedno antitijelo hvata hormon u urinu, a drugo služi kao signal. Boja na testu se vidi kada se otkrije ispravan hormon. To je plava ili ružičasta crta koju vidite na testu, i pokazuje pozitivan rezultat (prva linija je upravo tu da pokaže da uređaj ispravno radi). Ali degradirani oblik hormona također se može naći u urinu, a kod nekih uređaja prvo antitijelo će se vezati za degradirani oblik te stoga dobijete negativan rezultat iako je hormon možda prisutan", objašnjava profesorica za Futurity.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
balans je ključan

Višak testosterona kod žena: kad ženskim tijelom zavlada muški hormon

Više s weba