Gubitak težine, ali...

Zbog ketogene prehrane može doći do izostanka menstruacije?

Image
Foto: Thinkstock

Do izostanka menstruacije može doći zbog čitavog niza razloga, ali bez obzira na uzrok, uvijek nas može zabrinuti

24.9.2018. u 15:30/ Život i stil

Znamo da do izostanka menstruacije može doći zbog stresa, bolesti, putovanja...i naravno trudnoće. Ali prehrana također može biti dio neregularne menstruacije i zbog toga je moguće da keto dijeta zaustavi vaše razdoblje.

Ketogena dijeta je visoka u masnoća, umjerena u proteinima i izuzetno niska u ugljikohidratima. Glavna hrana na ketogenetskoj prehrani uključuje meso, ribu, maslac, jaja, sir, ulja, orašaste plodove, avokado, sjemenke i povrće s niskim udjelom ugljikohidrata. 

Poznata je po tome što je iznimno učinkovita za gubitak težine i ponekad se preporučuje ljudima koji trebaju izgubiti težinu prije operacije. Međutim, to može biti razlog da dođe do izostanka menstruacije jer bilo koji veliki gubitak težine može uzrokovati amenoreju (odsutnost menstruacije mensuration). Neki stručnjaci vjeruju da bi to moglo biti i rezultat nedostatka hranjivih tvari u ketogenoj prehrani.

Prema nutricionistkinji Crystal C. Karges, moguće je da ketogena dijeta prekinete vaš menstrualni ciklus. Objasnila je: "Nedostatak hranjivih tvari mogao bi pridonijeti abnormalnom menstrualnom ciklusu, i prehrana koja izbacuje puno makro-hranjivih tvari, može stvoriti praznine u prehrani žene", rekla je za Metro. "Kao ženama, potrebne su nam odgovarajuće kalorije i hranjive tvari za normalno funkcioniranje i održavanje redovitog menstrualnog ciklusa."

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​​ 

Više s weba

Pročitajte još

Image
Pozitivni učinci nakon 28 dana

Znate li što će se dogodite prestanete li pušiti marihuanu mjesec dana?

Više s weba