Čuvaju zdravlje - i glavu

Zdrave navike koje biste trebali naučiti svoje dijete

Image
Foto: Thinkstock

Važno je početi učiti dijete zdravim navikama što je ranije moguće kako bi bilo sigurno i zdravo

5.4.2018. u 12:00/ Život i stil

Važno je objasniti djetetu razlog iza vaših pravila. Ako odraste shvaćajući zašto su te zdrave navike važne - i postanu mu normalne - bit će mu lakše kasnije u životu.

1. Pranje ruku

Jednostavan čin pranja ruku može poštedjeti dijete - i cijelu obitelj - od klica koje mogu dovesti do infekcija i bolesti. Dobra higijena je jedan od najjednostavnijih načina da svi u obitelji ostanu zdravi. Počnite objašnjavajući djetetu zašto je pranje ruku tako važno. Koristite jednostavne pojmove koje će razumjeti. Recite, "pranje ruku znači da ćemo se riješiti prljavštine i klica koje bi nas mogle učiniti bolesnima."

2. Pokrivanje ustiju i nosa

Naučite svoje dijete kako koristiti maramicu, kao i kako se kašljati i kihati u lakat da ne bi širili bakterije. Malo je vjerojatno da će dijete zapravo pokriti usta svaki put kad kihne, no podsjećatej ga da to učini. Recite: "sjeti se, pokrij kašalj ovako" i pokažite mu kako to učiniti.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

3. Briga o zubima

Do negdje osme godine, dijete će trebati vašu pomoć kako bi pravilno opralo zube. Međutim, možete mu pomoći dastvori naviku četkanje zubiju dvaput dnevno i naučiti ga korake: smočiti četkicu, staviti zubnu pastu, četkati zube i jezik, a zatim ispirati vodom. Naučite ga da mora redovno posjećivati stomatologa koji će mu pomoći da zubi ostanu zdravi. 

4. Vezanje u automobilu

Sigurnosni pojasevi i autosjedalice spašavaju živote pa je važno da vaše dijete shvati važnost vezanja od malih nogu. Razgovarajte s djetetom o sigurnosti putnika. Napravite pravila za automobil, kao da se ne smiju odvezati dok ne kažete da je vrijeme da se otkopčaju.

5. Pokrenite svoje tijelo

Image

10 načina kako izbjeći najveće zamke u odgoju djece - i pomoći im da izrastu u sretne ljude

Fotogalerija
Image

10 načina kako izbjeći najveće zamke u odgoju djece - i pomoći im da izrastu u sretne ljude

Fotogalerija

Od  malih nogu korisno je da djeca znaju kako se brinuti za svoja tijela i da shvaćaju važnost tjelovježbe i kretanja. Recite stvari kao "Trčimo i to je dobro za naše noge", ili "Mi pružamo ruke do neba. To je dobro za naše tijelo." Nemojte govoriti o težini i nikada ne govorite stvari poput: "Nemoj jesti brzu hranu ili ćeš biti debeo/la". Umjesto toga, zadržite naglasak na razvoju zdravog tijela koje raste.

6. Zaštitite glavu

Važno je da djeca odrastaju s razumijevanjem koliko je važno zaštititi svoj mozak - i glavu. Inzistirajte da dijete nosi kacigu kad god vozi bicikl ili kad god radi nešto gdje bi mogao ozlijediti glavu.

7. Zaštita od sunca

Previše opeklina od sunca mogu povećati šanse za rak kože kasnije u životu, tako da je neophodno da vaše dijete koristi kreme za sunčanje kada provodite vrijeme vani. Sjenovita mjesta, pokrivači i šeširi igraju svoj dio u zaštiti kože od sunca, ali ništa nije učinkovito poput krema za sunčanje, SPF 30 ili više.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Upravo se čita

Image
KUD OVAJ SVIJET IDE

Svećenik (34) drogirao i zlostavljao svoje prijateljice. Sve je to i snimao, a one ništa nisu znale...

Love island UK
Superstar
Elon Musk Show
Život na vagi
default_cta
Señorita 89
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Infinity Nado
default_cta

Više s weba

Pročitajte još

Image
studija pokazala

Oprezno s dodacima prehrani: Visoke razine vitamina B12 mogu biti smrtonosne

Više s weba