Bez lektina

Jedini zdravi kruh je onaj koji uopće ne sadrži žitarice?

Image
Foto: Thinkstock

Kardiolog tvrdi da je jedini zdravi kruh koji bi trebali konzumirati onaj bez lektina, to jest kruh koji uopće ne sadrži žitarice

17.5.2017. u 9:00/ Hina

Američki kardiolog Steven Gundry smatra da većina vrsta kruha što ih svakodnevno konzumiramo nije dobra za naše zdravlje te tvrdi da bismo trebali konzumirati samo jednu vrstu - kruh koji uopće ne sadrži žitarice

U knjizi "The Plant Paradox" Gundry savjetuje da se držimo podalje od lektina, teško probavljivih proteina koji izazivaju cijeli niz biokemijskih poremećaja, a oni pogoršavaju već postojeće upalne procese u tijelu. Ističe da gluten nije ništa drugo do određena vrsta lektina.

Žitarice bez glutena: heljda, zob, riža, kukuruz i proso

Liječnik podsjeća da je gluten teško probavljivi protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, raži i piru. Oštećuje crijevnu stijenku i pridonosi razvoju sindroma propusnosti crijeva. To znači da neprobavljene komponente hrane prolaze kroz crijevnu stijenku i ulaze u krvotok te izazivaju upalni proces, imunološku ili alergijsku reakciju.

U knjizi objašnjava da postoje žitarice koje ne sadrže gluten, poput heljde, zoba, riže, kukuruza i prosa, no ističe i da sve žitarice sadrže neke druge vrste teško probavljivih proteina na koje pojedinci reagiraju ako ne podnose gluten, ako imaju oštećenu crijevnu stijenku ili sindrom propusnosti crijeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proteina na biljnoj bazi ima i u 'bezglutenskim' proizvodima

Mnogi izbjegavaju gluten strahujući od debljanja i drugih bolesti, no Gundry ističe da gluten nije ništa drugo do određena vrsta lektina. Paradoks je da se ovi toksični proteini na biljnoj bazi mogu pronaći u brojnim proizvodima koji se reklamiraju kao "bezglutenski". 

Američki kardiolog tvrdi da lektini, kojih ima i u voću i povrću, osobito u mahunarkama, "u ljudskom organizmu potiču kemijske reakcije" koje uzrokuju debljanje, nadutost trbuha, sindrom iritabilnog crijeva i druge zdravstvene probleme. 

Upravo se čita

Image
preživjela u Siriji

Ovo je Aya, njeno ime znači Čudo. Našli su je pupčanom vrpcom vezanu za mrtvu majku

Jedina vrsta kruha bez lektina je kruh bez žitarica

Ističe da je jedina vrsta kruha bez lektina kruh koji uopće ne sadrži žitarice. Riječ je o, po obliku 'spljoštenom' kruhu koji se ne "diže" u procesu izrade. 

Zdravi kruh koji zagovara Gundry sastoji se od usitnjenih sjemenki suncokreta, bundeve, sezama, zobenih pahuljica, samljevenih sjemenki lana i orašida (oraha, badema, lješnjaka) i malo soli, a priprema se s dvije čaše vode te nekoliko žlica otopljenog kokosova ulja ili maslaca. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Sjedinjenim Državama se može kupiti gotov, a proizvodi ga američka tvrtka Barely Bread.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Više s weba

Pročitajte još

Image
Bezazlene metode

Je li moguće izazvati menstruaciju prirodnim putem?

Više s weba