ukusno i zdravo

Zdravi meniji za goste s posebnim prehrambenim navikama uskoro u hrvatskim restoranima

13.12.2015. u 19:10/ Matea Damjanović

Uskoro će se u restoranima moći naručiti zdravi meniji. Za pripremanje hrane gostima s posebnim prehrambenim potrebama, poput dijabetičara ili onih pretilih, restorani će za to morati dobiti poseban certifikat, koji se prvi takav u svijetu planira ponuditi i izvan Hrvatske

Celer s gljivama prema starim hrvatskim receptima za vegane i vegetarijance, ili piletina za dijabetičare. Ovakvi zdravi meniji uskoro bi se mogli naći na stolovima restorana. Hrvatski ugostitelji prvi put imaju priliku dobiti healthy meal standard certifikat za hranu za goste s posebnim prehrambenim potrebama.

"Mi omogućujemo da uz svako jelo imaju točno označene hranjive vrijednosti kao osoba uvijek može znati šta jede,da li ima alergena i slične informacije", pojasnila je osnivačica standarda i predsjednica Udruge Zdravi obrokDiana Gluhak.

Meniji bi se pripremali za vegetarijance, dijabetičare, srčane bolesnike, alergične na gluten i pretile osobe. Restorane će educirati nutricionisti, a za zdrave obroke dobit će i zvjezdice.

"Zdrave zvjezdice koje se dobivaju nakon certificiranja healthy meal standarda se mogu dodijeliti svim turističkim objektima koji imaju hasap i koji su minimalno tri zvjezdice te jednako tako vrtićima i školama", dodala je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjenu certifikata regulirat će udruga Zdravi obrok, a zagrebački ugostitelji se nadaju da bi ova ideja mogla obogatiti turističku ponudu. 

"Tu je još jedna bitna stvar da te delicije baziramo na našim proizvodima na našim recepturama na hrvatskoj priči", istaknuo je Zlatko Puntijar iz Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a. 

Upravo se čita

Image
Slučaj Platak

Pročelnik HGSS-a o ozlijeđenom kolegi: 'Nije dobro, ima vrtoglavice, ne može čitati. Policiju ne komentiram'

Više s weba

Pročitajte još

Image
Obratite pažnju

7 simptoma raka debelog crijeva koje nikad ne biste smjeli ignorirati

Više s weba