Nutricionistkinja savjetuje

Zdravije je pojesti dva hamburgera, nego hamburger i pomfrit

Image
Foto: Pexels

Kad već pokleknete pred nezdravom hranom, birajte ipak zdraviju varijantu

1.7.2019. u 8:56/ Život i stil

Umjesto da uz hamburger naručite pomfri, nutricionistkinja Emily Field savjetuje da naručite još jedan hamburger. 

Iako nam zdrav razum govori da nije pametno naručiti bilo što dodatno od ove vrste hrane, iz nutricionističke perspektive postoji nešto puno važnije za uzeti u obzir, a to je balans.

Field kaže da o hrani ne razmišljamo kao dobroj i lošoj ili zdravoj i nezdravoj, nego da kada mislimo o hrani mislimo o ugljikohidratima, proteinima i mastima. 

Proteini izgrađuju mišiće i čine da se osjećamo sitima, ugljikohidrati osiguravaju energiju, a masti pomažu da tijelo apsorbira vitamine i minerale te održi stanice zdravima. Izbalansirana prehrana, u kojoj smo tijelu dali sve što mu treba, u pravilnoj količini umanjit će žudnju za hranom i potrebu za prejedanjem te ćemo imati više kontrole nad hranom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pexels
Image
Pexels

(FOTO: Pexels)

"Želim da ljudi shvate kako i kada govorimo o hrani, u svakoj situaciji mogu napraviti zdraviji izbor", kaže nutricionistkinja Field za Business Insider. 

Upravo se čita

Image
DRUGAČIJE SVJETLO

Ovaj detalj otkriva značenje Horvatove geste na bizarnom intervjuu: Evo o čemu je riječ

Masti i proteini u tijelu usporavaju pretvaranje ugljikohidrata u šećer, kontrolirajući na taj način inzulin, odnosno sprječavajući njegove skokove. Na van se to očituje kao izostanak umora nakon obroka. Stoga, kod izbora hrane najbolje je zapitati se kako ćemo se osjećati dva sata nakon što je pojedemo.

Ovog se trebamo sjetiti dok naručujemo hamburger i umjesto porcije pomfrita iozabrati još jedan burger. Naime, bez sira i umaka, pecivo i meso imaju 300 do 400 kalorija. Te kalorije većinom dolaze iz ugljikohidrata u kruhu (ugrubo oko 40 grama), proteina u mesu (17 grama) i masnoća (10 grama). 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naručite li i krumpiriće, svom ćete obroku samo ddoati veliku količinu masti i ugljikohidrata. No, zamijenite li krumpiriće s još jednim hamburgerom, udvostručujete unos proteina, a ugljikohidrati i masti ostaju na minimumu.  Ova jednostavna zamjena mesa za krumpiriće pomoći će inzulinu u krvi da ostane stabilan, a vi ćete se dva sata nakon obroka osjećati lagani i poletni, zaključuje Field.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Slab mjehur...

Učestalo mokrenje: kako riješiti neugodan problem na prirodan način

Više s weba