Savjet nutricionista

Želite čuti 'čudan trik' kako se riješiti masnoće oko trbuha? Slijedite prehranu zdravu za srce

Image

salata, dijeta

Foto: Thinkstock

Višak masnoće oko trbuha - poznat i kao visceralna masnoća - često se smatra 'tihim ubojicom'

27.8.2018. u 10:30/ Život i stil

Kad pričamo o 'skidanju' sala s trbuha, sigurno ste čuli brojne savjete, od kojih su neki i ,iskreno govoreći, apsurdni : od izbacivanja glutena utorkom do pijenja samo soka od grejpftuta poslije tri popodne...

No, profesorica nutricionizma Kari D. Pilolla, s Polytechnic State University u San Luis Obispo, tvrdi da postoji jedan način na koji možete spriječiti i smanjiti abdominalnu masnoću.

"Još uvijek ne postoji čudesna prehrana, hrana, hranjive tvari ili bioaktivne komponente koja će ciljati samo abdominalnu masnoću. Međutim, 'prehrana zdrava za srce' koja je bogata vlaknima i niska zasićenih masti mogla bi biti učinkovit način smanjivanja", kaže ona, a prenosi The Independent.

Image
Ali bez varanja

Izmjerite struk jer vam to može ukazati na brojne probleme sa zdravljem

Image
Ali bez varanja

Izmjerite struk jer vam to može ukazati na brojne probleme sa zdravljem

Višak masnoće oko trbuha - poznat i kao visceralna masnoća - često se smatra "tihim ubojicom" i povezan je s brojnim zdravstvenim rizicima koji bi mogli pridonijeti epidemiji pretilosti.

"Neovisno o tjelesnoj težini, veći opseg struka povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i metaboličkog sindroma." Unatoč nebrojenim metodama i trikovima, poput pijenja zelenog čaja, konzumiranje visoko proteinske prehrane, povremeni post, Pilolla pojašnjava da nedostaju znanstveni dokazi koji podupiru takve tvrdnje.

Umjesto toga, savjetuje one koji žele smanjiti masnoću oko trbuha da slijede prehranu zasnovanu na dokazima koja prvenstveno pomaže zdravlju srca, kao što je dijetalni pristup zaustavljanje prehrane hipertenzije (DASH), razvijen od strane američkog Nacionalnog instituta za starenje.

Prehrana poput ove  obično se sastoji od puno cjelovitih žitarica, ribe, voća i povrća te niske razine mliječnih proizvoda. Pišući u časopisu Health & Fitness, Pilolla preporučuje usvajanje programa mršavljenja koji uključuje takvu prehranu uz redovito vježbanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Slab mjehur...

Učestalo mokrenje: kako riješiti neugodan problem na prirodan način

Više s weba