OGLAS

Povećajte šanse

Želite lakše zatrudnjeti? Ovih pet hranjivih tvari će vam u tome pomoći

Image
Foto: Thinkstock

Ako pokušavate zatrudnjeti, dodaci poput željeza i cinka mogu vam pomoći, kao i uravnotežena prehrana s određenim hranjivim tvarima

8.5.2018. u 13:25/ Život i stil

Pokušavate zatrudnjeti? Dajte svom tijelu najbolje moguće šanse osiguravajući da dobro jedete. Koji vitamini i minerali nisu na vašem radaru, ali vjerojatno bi trebali biti? 

Ovo je pet vitamina, minerala i hranjivih sastojaka koji pomažu u plodnosti. Oni su također među onima koje žene ne unose dovoljno - ili uopće.


1. Cink

Studija koju je provelo Pennsylvania State University zaključila je da nedostatak cinka može imati negativan učinak na razvoj jajašca. Cink igra igra ulogu u podjeli oocita, oplodnji, regulaciji DNA i razvoju embrija. Ako jedete zdravo i uzimate dodatak prehrani, vjerojatno vam ne nedostaje cinka. Preporučena dnevna količina za cink je 8 miligrama dnevno za odrasle žene i 12 miligrama dnevno tijekom trudnoće i dojenja.

2. Kolin

Kolin je neophodan za zdravlja u svim životnim fazama, ali je osobito kritičan za zdravlje mozga i u ranoj životnoj dobi dok se mozak formira i kasnije u životu kako bi se spriječio kognitivni pad. Kolin je vitamin kojeg možemo naći u mnogo namirnica - žumanjak, grah i jetra - ali u malim količinama. Prehrana bogata mesom, cijelim jajima i zelenim povrćem može pomoći ljudima da unesete odgovarajuću količinu kolina. Preporučeni dnevni unos kolina je 550 miligrama dnevno.

3. Omega-3 kiseline

DHA (dokozaheksaenska kiselina) od vitalne je važnosti za razvoj djetetovog mozga i očiju. Majke pružaju jedinstveni izvor za svoje bebe. Studija iz 2016. godine objavljena u Europskom časopisu za opstetriciju i ginekologiju i reproduktivnu biologiju zaključila je da je konzumacija omega-3 dodataka povezana s 58 posto manjom vjerojatnošću ranog prijevremenog poroda (bebe rođene prije 34 tjedna) i 17 posto smanjenja prijevremenog porođaja (bebe rođene prije 37 tjedana).

4. Probiotici

Probiotici i prebiotici su neophodni u hrani za promicanje zdravlja crijeva. Trenutačno nema preporučenog iznosa, no ako želite zatrudnjeti polako povećajte unos. Zdravlje crijeva ima veze i s plodnošću.

5. Željezo

Ovaj mineral je važan za stvaranje crvenih krvnih stanica koje prenose kisik kroz tijelo, utječe na vašu razinu energije, a i samu plodnost.  Žene trebaju unijeti 18 miligrama dnevno, 27 mg dnevno tijekom trudnoće i 9 miligrama dnevno tijekom dojenja. 


Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Vrijeme je za seks
Viola boje mora
Vrijeme je za seks
Love island Australija
Vrijeme je za seks
default_cta
Ljubav je na selu
Vrijeme je za seks
Barbie biserna princeza
Vrijeme je za seks
Igra moje sudbine
default_cta
Život na vagi
Tri sestre
Turbo fast

Više s weba

Pročitajte još

Image
Božićne težine teško se riješiti

Za jednu šalicu kuhanog vina potrebne su 44 minute hoda, za tipičnu božićnu večeru sat i 44 minute trčanja


Više s weba