zanimljivo otkriće

Želite li brži mozak - potrčite: Sive stanice jačaju se tjelovježbom

Image
Foto: Pexels

Intenzivna tjelovježba jako dobro djeluje na mozak - potiče stvaranje novih sinaptičkih veza među neuronima

11.7.2019. u 12:24/ Život i stil

Fizički umor je psihički odmor -  poznata je izreka. Odavna se zna da tjelovježba dobro utječe na mozak, no još uvijek nije razjašnjeno kako. Studija provedena na Sveučilištu Oregon Health & Science otkrila je da već i samo jedna sesija vježbanja poboljšava učinak gena koji potiče sinaptičke veze u hipokampusu.

Ranija istraživanja fokusirala su se na utjecaj redovite tjelovježbe na mozak, kaže koautor studije Gary Westbrook za portal New Atlas. "Kao neuroznanstvenike nas prvenstveno zanima koje točno benefite mozak ima od tjelovježbe. Nije da nas ne zanima utjecaj tjelovježbe na srce i mišiće, no ovo nam je bitnije", dodaje.

Image
Foto: Pexels
Image
Pexels

(FOTO: Pexels)

Zadatak studije bio je detektirati promjene u mozgu koje se događaju pod utjecajem tjelovježbe. Znanstvenici su podvrgnuli miševe treningu - dva sata dnevno su trčali u kotaču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljudski ekvivalent tome bio bi košarka jednom tjedno ili trčanje 3,2 kilometra također jednom tjedno. Sat vremena nakon tjelovježbe uočena je pojačana aktivnost u hipokampusu miševa. Riječ je o dijelu mozga koji je povezan s pamćenjem i učenjem.

Daljnje analize dovele su do neočekivanog otkrića - pod utjecajem fizičke aktivnosti pojačan je bio utjecaj gena nazvanog Mtss1L koji jača povezanoost neurona. Ovo je prvi put da su znanstvenici detektirali povezanost fizičke aktivnosti i aktivnosti gena Mtss1L u neuronima. Spomenuti gen sudjeluje u stvaranju novih sinaptičkih veza među neuronima. 

Upravo se čita

Image
NA PODRUČJU KARLOVCA

Prepoznajete li ovog muškarca? Policija ga traži zbog oštećenja tuđe imovine

Jednostavnim riječnikom rečeno, kratka, intenzivna tjelovježba jako dobro djeluje na mozak  - potiče stvaranje novih sinaptičkih veza među neuronima, pospješuje učenje, pamćenje i razmišljanje. 

Ranija studija provedena na Sveučilištu McMaster u Kanadi pokazala je da samo deset minuta intenzivnog treninga na dan čuva pamćenje. Oba istraživanja objavljena su na portalu eLife.    

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Više s weba

Pročitajte još

Image
Lagan san

Razlozi zašto beba nemirno spava - i što možete napraviti

Više s weba