Zanimljivo otkriće

Želite postati tata? Nemojte pušiti marihuanu

Image
Foto: Thinkstock

Pušenje marihuane je jedina 'navika' povezana s morfoloških osobinama spermija, čak ako ju konzumirate unutar tri mjeseca prije ejakulacije

9.2.2017. u 7:30/ Život i stil
Image
Pozitivni učinci nakon 28 dana

Znate li što će se dogodite prestanete li pušiti marihuanu mjesec dana?

Image
Pozitivni učinci nakon 28 dana

Znate li što će se dogodite prestanete li pušiti marihuanu mjesec dana?

Studija objavljena u časopisu Human Reproduction otkrila je kako marihuana može izazvati abnormalnosti spermija i ugroziti mušku plodnost. U najvećoj studiji te vrste, istraživači su proučavali uzorke 1.970 muškaraca iz različitih klinika za plodnost u Velikoj Britaniji.

Istraživali su kako pušenje i alkohol, kao i drugi faktori povezani sa stilom života, poput težine, medicinskih kartona, pa čak i donjeg rublja koje nose, utječu na kvalitetu sperme

"Marihuana nas nije uopće zanimala. Pokušavali smo odrediti koji su najveći rizici koji utječu na kvalitetu sperme. 'Prikupili' smo muškarce koji su nam dali svoje uzorke i dopustili da proučimo i njihov stil života. Puše li marihuanu bilo je samo jedno od postavljenih pitanja", rekao je Alan Pacey s University of Sheffield, a prenosi Parenting.

Marihuana jedina utječe na abnormalnosti spermija

Zbog toga su rezultati istraživanja i toliko iznenađujući: marihuana je jedina 'navika' povezana s morfoloških osobinama spermija - to jest spermijima neobičnih oblika i veličine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1.652 muškarca imali su "normalne" uzorke sperme, što znači da je više od 4 posto spermija imao pravi oblik i veličinu. Preostali muškarci imali su abnormalnosti sperme.

Istraživači su otkrili i da je puno veća šansa za takve rezultate bila ako su konzumirali marihuanu unutar tri mjeseca prije ejakulacije. I dok namjera istraživanja nije bila otkriti kako pušenje marihuane utječe na oblik spermija, pokazalo se kako ona ipak mijenja proces proizvodnje spermija.

Upravo se čita

Image
DRUGAČIJE SVJETLO

Ovaj detalj otkriva značenje Horvatove geste na bizarnom intervjuu: Evo o čemu je riječ

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
okrenuo sat unatrag

Genetičar s Harvarda otkrio što jede kako bi bio mlađi deset godina

Više s weba