Jača nego ikad

Žena koja je pobijedila rak maternice upozorava na simptome koje ne biste smjeli ignorirati

Image
Foto: Thinkstock

Bolovi u želucu su uobičajeni, od menstrualnih grčeva do nadutosti, ali za 46-godišnju Carlu Bradbury bili su znak nečeg ozbiljnijeg - raka vrata maternice

26.9.2017. u 9:45/ Život i stil

"Za rođendan sam dobila Sodastream uređaj (koji omogućuje samostalno doziranje mjehurića i okusa) pa sam mislila da bolovi u želucu dolaze od previše gazirane vode i nisam odmah otišla kod liječnika ", kaže ona. "Također sam uočila lagano krvarenje između menstrualnih ciklusa - za koje sam mislila da je zbog hormona."

Nakon što su se bolovi u trbuhu postupno pogoršavali, išla je do liječnika opće prakse koji ju je pregledao i poslao ju na Papa test. Test je pokazao abnormalne rezultate, što je dovelo do daljnjih testiranje.

"Jedan od ginekologa kod kojeg sam išla pripisao je to endometriozi. Trebala sam ići na daljnje testiranje, ali su u međuvremenu otkrili što je to stvarno - rak ", kaže Carla, a prenosi prima.co.uk.

Šanse za preživljavanje bile su 50:50

Magnetska rezonancija je potvrdila da Carla ima rak u fazi 3B, što znači da se rak proširio iz cerviksa u strukture oko. Najgore se osjećala kad je pročitala da su šanse za preživljavanje 50:50 šanse.

"Zato što je moj tumor bio tako velik (kasnije sam otkrio da je bio veličine velike šljive) i način na koji je bio pričvršćen na moju zdjelicu, nisu ga mogli operirati." Umjesto toga, Carla je išla na kemoterapiju i radioterapiju, na koju je, na sreću, dobro reagirala.

Sad je prošlo skoro pet godina od dijagnoze, i Carla ima važnu poruku za druge žene. Kao i mnoge, Carla nije redovno radila Papa test - i poziva druge žene da ne rade isto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jednostavno nisam našla vremena za redovne kontrole - ali sada vidim koliko je to važno."

Carla sada kaže da se osjeća bolje nego ikad, "Uvijek sam bila pozitivna osoba i imala sam sretan pogled na život - ali sada bih rekla da je još više tako. Moj rak je došao kao totalni šok, ali me učinio jačom i više se ničega ne bojim", rekla je za prima.co.uk.

Rak vrata maternice rijetko pokazuje simptome, možemo ga nazvati "tihom" bolešću. Papa test ili obrisak je važan korak u prevenciji raka vrata maternice jer se mogu dokazati abnormalne stanice vrata maternice i rani znakovi raka. Rak cerviksa je maligni tumor i važnost redovitih ginekoloških pregleda najvažniji je korak u otkivanju bolesti u premalignoj fazi budući da žena nema nikakvih subjektivnih simptoma. 

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
UPRAVO ODLUČENO

Hrvati oslobođeni svih optužbi u Zambiji: 'Djeca idu s nama u Hrvatsku!'

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Slab mjehur...

Učestalo mokrenje: kako riješiti neugodan problem na prirodan način

Više s weba