nada za oboljele

Žena s rakom u uznapredovaloj fazi ozdravila u dva mjeseca uz liječenje imunoterapijom

Image
Foto: Facebook/Judy Perkins

'Osjećala sam da mi tumor koji mi je pritiskao živac u ruci nanosi sve manje bolova. Nakon tjedna ili dva bila sam sigurna da je taj tumor nestao', kaže Judith

4.6.2019. u 11:07/ Život i stil

Njujorškoj inženjerki Judith Perkins 2003. je dijagnosticiran rak dojke u početnoj fazi, nakon čega je podvrgnuta mastektomiji te je nastavila sa životom koji je dotad vodila. No, 2013.  Judy je otkrila da se bolest vratila i metastazirala.

Liječnici su je podvrgnuli kemoterapiji i hormonalnoj terapiji, ali njezino tijelo nije dobro reagiralo na konvencionalni način liječenja i medicina više nije imala rješenja. No dvije godine kasnije Judith se posrećilo. Upoznala je Stephanie Goff, članicu Nacionalnog instituta za rak koja joj je rekla da provodi eksperimentalno liječenje bazirano na imunoterapiji te pitala Judith želi li sudjelovati.

Judith je pristala nakon čega su joj liječnici iz tijela izvadili nekoliko stanica imunološkof sustava i spojili sa stanicama Judithinog raka. Stanice imunosnog sustava navođene su da napadaju stanice raka te ostavljene u laboratoriju nekoliko mjeseci da se multipliciraju i ojačaju. Potom su injektirane natrag u Judithino tijelo.  

Na početku tretmana, kada su joj stanice vraćene u tijelo, Judith se osjećala vrlo loše. Trpjela je velike bolove, osjećala se loše iz dana u dan, bila prehlađena i osjećala kronični umor, ali ništa je od toga nije brinulo jer je osjećala da tretman djeluje.

"Osjećala sam da mi tumor koji mi je pritiskao živac u ruci nanosi sve manje bolova. Nakon tjedna ili dva bila sam sigurna da je taj tumor nestao", kaže Judith. Isto se dogodilo i sa tumorom u blizini srca. Judith je za dva mjeseca bila zdrava - u njezinom tijelu nije bilo ni traga malignim stanicama. To se dogodilo 2016., a Judith je i danas zdrava.

"Vjerujem da je ovo terapija koja najviše obećava u liječenju metastaza", kazao je dr. Steven Rosenberg, šef kirurgije američkog Nacionalonog instituta za rak i osoba koja stoji iza ove nove imunoterapije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil

Više s weba

Pročitajte još

Image
Povećajte kvalitetu

Hrana za spermu: kako poboljšati plodnost na prirodan način

Više s weba