'puca' vam glava?

Žene češće nego muškarci pate od problema s migrenama, a saznajte i zašto

Image
Foto: Thinkstock

Rijetko možemo čuti muškarca koji se žali na probleme s glavoboljama, dok je kod žena to gotovo pa svakodnevna pojava

14.8.2018. u 18:20/ Život i stil

Migrene se ne ubrajaju u tipične vrste glavobolja zato što prouzrokuju ekstremno jake bolove te su najčešće popraćene i mučninama, zamagljenim vidom, te osjetljivošću na mirise i svjetla. Ova pojava može veoma ometati normalno funkcioniranje u svakodnevnom životu. 

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock) 

Žene mnogo češće od muškaraca proživljavaju probleme s migrenama, a znanstvenici sa Sveučilišta u Španjolskoj smatraju kako je razlog tome aktivnost ženskih spolnih hormona

"Primijetili smo značajne razlike u eksperimentalnom modelu migrene između muškaraca i žena te pokušali shvatiti molekularne korelacije odgovorne za tu razliku", rekao je profesor Antonio Ferrer-Montiel, piše Medical News Today.

Došli su do zaključka da je "krivac" za ovu pojavu trigeminovaskularni sustav koji je uključen u mehanizme migrene. Otpuštajući neuropeptide dovodi do bolne upale u područjima glave. Kod žena je ta pojava češća jer je trigeminovaskularni sustav u koleraciji sa ženskim spolnim hormonima. 

Profesor se nada da će, u budućnosti, sa svojim timom uspjeti usmjeriti svoja otkrića prema boljem i uspješnijem pristupu upravljanja migrenama. 

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
balans je ključan

Višak testosterona kod žena: kad ženskim tijelom zavlada muški hormon

Više s weba