nova studija

Žene koje skinu višak kilograma snižavaju rizik da obole od raka dojke

Image
Foto: www.profimedia.hr

Odavna znamo da pretilost nije samo estetski problem, već da povlači za sobom brojne zdravstvene komplikacije

19.12.2019. u 9:25/ Život i stil

Pretile žene starije od 50 godina snizit će rizik da obole od raka dojke, ako smanje svoju tjelesnu težinu, odnosno skinu višak kilograma, stoji u studiji provedenoj na Harvardu i objavljenoj u časopisu Journal of the National Cancer Institute.

Istraživanje je provedeno na više od 180.000 žena, odnosno korišteni su podaci iz deset ranijih studija u kojima je sudjelovalo ukupno 180.000 žena. Zdravstveno stanje i težina žena pratila se periodički - na početku studije, nakon pet godina i zadnju put nakon još četiri godine.

Na kraju studije znanstvenici su zaključili da su žene koje su izgubile kilograme i održavale odgovarajuću težinu imale manji rizik od raka dojke od žena koje nisu smršavjele.

Image
Foto: Pexels
Image
Pexels

(FOTO: Pexels)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žene koje su izgubile od dva do pet kilograma imale su 13 posto manji rizik da obole od ove zloćudne bolesti od žena koje nisu smršavjele.  One koje su izgubile od pet do deset kilograma imale su 16 posto manji rizik, a one koje su smršavjele više od deset kilograma rizik je bio 30 posto manji da dobiju rak dojke. Zanimljivo je i da je rizik za obolijevanje od raka dojke ostao snižen kod skupine žena koje su smršavjele više od deset kilograma čak i ako su dobile koji kilogram natrag.

"Naši rezultati pokazuju da se čak i mali, ali trajni gubitak kilograma povezuje s nižim rizikom od karcinoma dojke za žene starije od 50 godina", kaže autorica studije dr. Lauren Teras.

Upravo se čita

Image
GORDIJSKI ČVOR

Pada odluka o Horvatovoj sudbini: Poznato je kad Červar podnosi izvješće Savezu

Iako je veza između raka i kilograma kompleksna, sigurno je da pretilost u postmenopauzi povećava rizik za razvoj ove zloćudne bolesti.

Više s weba

Pročitajte još

Image
I što napraviti

Grudi u menopauzi: kakve promjene možete očekivati

Više s weba