dobra vijest!

Žene koje su ušle prerano u menopauzu moći će ostati trudne prirodnim putem

Image
Foto: Thinkstock

Terapiju liječenja prerane menopauze matičnim stanicama otkrili su američki znanstvenici. Kod 33 žene koje su primile terapiju vratila se mjesečnica

7.3.2018. u 12:16/ Život i stil

Znanstvenici sa Sveučilišta August u Georgiji vraćaju ženama koje su prerano ušle u menopauzu vraćaju nadu u ostvarenje majčinstva. Terapija koju su otkrili poništava simptome rane menopauze i vraća mjesečnicu kod žena mlađih od 40 godina.

"Preuranjeni gubitak funkcije janika (POF) vrlo je izazovno stanje za žene mlađe od 40 godina. Traumatično je kada jajnici otkažu u ranoj reproduktivnoj dobi jer to za ženu znači neplodnost i prerano starenje. Ukoliko žene s ovom dijagnozom žele trudnoću, moraju posegnuti za jajnim stanicama donora, a za mnoge je to neprihvatljivo.

Naša terapija pomoći će im da zatrudne prirodnim putem ili umjetnom oplodnjom, ali pomoću vlastitih jajnih stanica", poručuje profesor Prosper Igboeli sa Sveučilišta Augusta u Georgiji.

Matične stanice iz koštane srži ubrizgane su u jajnike 33 žene koje su prerano ušle u menopauzu, zbog čega je razina estrogena porasla te su nakon šest mjeseci bez mjesečnice, krvarenja su ponovno počela. Sve te žene sada pokušavaju začeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim što ovo otkriće vraća nadu u majčinstvo ženama koje su prerano ušle u menopauzu, isto tako znači novi način liječenja hormonalnog poremećaja, bez umjetnih hormona.   

Pročitajte još:

Upravo se čita

Image
preživjela u Siriji

Ovo je Aya, njeno ime znači Čudo. Našli su je pupčanom vrpcom vezanu za mrtvu majku

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Više s weba

Pročitajte još

Image
Deset najčešćih

Simptomi neplodnosti: kako prepoznati neplodnost kod žena i muškaraca

Više s weba