Pas, mačka, zamorac...

Životinje prihvaćaju ljude kakvi jesu i zato su nekad najbolja terapija za depresiju

Image
Foto: Thinkstock/Arhiva

Životinje su najbolji posrednici između terapeuta i pacijenta, ali i poboljšavaju život štićenicima umirovljeničkih domova

15.2.2017. u 15:30/ Hina
Image
hodajuće tablete zdravlja i sreće

Istražili smo kako kućni ljubimci utječu na vaše zdravlje

Image
hodajuće tablete zdravlja i sreće

Istražili smo kako kućni ljubimci utječu na vaše zdravlje

Čak je i iskusnim psihoterapeutima ponekad teško pomoći nekome tko pati od depresije. Ali zamislite kako se pacijent može otvoriti kada vidi razigranog psića koji mu se mota pod nogama i svojim velikim, veselim očima zove na igru.

 Ali ne koriste se ovih dana samo psi kao pomagači u terapiji: pomažu i konji, zamorci, kornjače i brojne druge životinje. 

"Terapijama u kojima asistiraju životinje može se ostvariti veliki uspjeh, poglavito u liječenju tjeskobnih poremećaja i depresije", rekao je dr. Arno Deister, šef odjela psihosocijalne medicine u bolnici u njemačkom Itzehoeu i predsjednik njemačkog saveza za psihijatriju, psihoterapiju i psihosomatiku (DGPPN).

"Depresivni, na primjer, ponekad teško uspostavljaju kontakt i grade povjerenje sa svojim terapeutom", kaže Deister. 

Životinje nisu kritične i nemaju predrasude

Životinja tada može biti učinkovita u 'razbijanju leda', djeluje kao posrednik među njima, dodao je. Naravno, pod pretpostavkom da i pacijenti i terapeut imaju pozitivna iskustva s vrstom u pitanju. 

Ključni faktor u pozitivnom učinku životinja leži u tome što ljudi znaju biti kritični i skloni predrasudama. "Životinje prihvaćaju ljude onakve kakvi jesu, sa svim njihovim slabostima", Deister. 

Životinje se ne koriste samo u terapijama nego i u unapređenju života štićenicima umirovljeničkih domova ili institucijama za osobe s posebnim potrebama ili invaliditetom. Služe za podizanje kvalitete njihova života motivacijom, edukacijom ili rekreacijom te im podižu samopouzdanje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Čest problem

Neugodni bolovi oko pupka: kojih je 11 mogućih uzroka

Više s weba