najstariji u hong kongu

Životni vijek sve duži: Muškarci će živjeti više od 80 godina

Image
Foto: Photos/ilustracija

Na svjetskoj razini gledajući najduži očekivani životni vijek muškaraca imat će oni rođeni u Hong Kongu - 80,87 godina, potom slijede Island i Švicarska, te Japan.

1.8.2014. u 10:05/ RTL/Hina

Očekivani životni vijek muškaraca u Japanu prošle je godine po prvi put prešao granicu od osamdeset godina, no i dalje ostaje daleko iza očekivanog trajanja života žena koje prednjače u svijetu po svojoj dugovječnosti, pokazuju službene statistike.

Dječak rođen u Japanu 2013. godine doživjet će, prema procjenama, 80,21 godina, u odnosu na 79,94 koliko je iznosio procijenjeni životni vijek za one rođene 2012. godine, objavilo je ovoga tjedna japansko ministarstvo zdravlja.

Na svjetskoj razini gledajući najduži očekivani životni vijek muškaraca imat će oni rođeni u Hong Kongu - 80,87 godina, potom slijede Island i Švicarska, te Japan, koji je četvrti na svjetskoj ljestvici.

I japanske žene bilježe produljenje životnog vijeka. Već sada one se mogu nadati da će poživjeti 86,61 godina, dok je godinu ranije taj broj iznosio 86,41 godinu, i po očekivanom trajanju života prednjače pred Honkonžankama, koje su druge na ljestvici dugovječnosti (86,57).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima japanske novinske agencije Jiji, očekivano trajanje života žena iznosilo je primjerice 1947. 60 godina, dok je 1984. premašilo 80, a 2002. 85 godina.

Zahvaljujući svom zdravom režimu prehrane i učinkovitom sustavu zdravstva Japan je zemlja čiji stanovnici se mogu realno nadati da će poživjeti najdulje u odnosu na druge zemlje svijeta.

Upravo se čita

Image
IZ DRUGOG KUTA

Ekskluzivno! Ovo je dosad neviđena snimka brutalne tučnjave na Platku!

Dugovječnost, međutim, ne mora uvijek i u svemu biti i prednost. U kombinaciji sa smanjenom stopom nataliteta, ona prijeti da će izazvati ozbiljnu demografsku krizu, s obzirom na broj radnosposobnog stanovništva kojeg ugrožava galopirajući rast broja umirovljenika.

Stanovništvo u Japanu već je 2013. godine zabilježilo pad te je brojilo 127 milijuna među kojima je onih iznad 65 godina bila jedna četvrtina. Očekuje se da bi udio te populacije do 2060. godine mogao porasti na 40 posto, procjenjuje japanska vlada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
I što napraviti

Grudi u menopauzi: kakve promjene možete očekivati

Više s weba