Top savjeti

Zlatni savjeti za savršeno kuhanu tjesteninu!

Image
Foto: Thinkstock

Iako se čini kao vrlo jednostavan zadatak, kuhanje tjestenine se itekako može zakomplicirati.

12.3.2018. u 9:24/ Život i stil

Koliko puta vam je tjestenina ispala gnjecava ili se slijepila u procesu kuhanja. Srećom takve kulinarske katastrofe se lako mogu izbjeći ako znate osnovna pravila kuhanja tjestenine.

Upravo zato, evo zlatnih pravila za savršeno kuhanu tjesteninu baš svaki put!

Koristite veći lonac i dovoljno vode

Čak i ako kuhate samo za sebe, uvijek vodite računa da pripremate tjesteninu u većem loncu. Ako ubacite tjesteninu u malu posudu i ne dodajte dovoljno vode, proces kuhanja se produžuje i rezultirat će s gnjecavom tjesteninom. Tjestenina treba mjesta dovoljno mjesta u loncu i tekućine kako bi se mogla slobodno „gibati“ u vodi. Uobičajeno pravilo je da na 100 grama tjestenine ide jedna litra vode.

Obavezno posolite vodu

Kad voda zakuha, dodajte sol, a zatim ubacite tjesteninu u lonac. Nemojte se brinuti da će tjestenina ispasti preslana, ona upije samo dio soli. Bez dodatka soli dobit ćete bezukusnu tjesteninu, a to ne možete popraviti naknadnim dosoljavanjem.

NE stavljajte ulje u vodu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sigurno ste čuli za savjet: „Dodajte malo ulja u vodu da vam se tjestenina ne slijepi“. Uglavnom, ovaj savjet ignorirajte. Ulje će rezultirati s masnom tjesteninom koja se neće moći sljubiti s umakom kako bi trebala. Umak i tjestenina će se odvajati i imat ćete nered na tanjuru.

Ispusti i promiješaj

Čim ispustite tjesteninu u vodu, promiješajte. Time ćete spriječiti da se tjestenina ne zalijepi. Ne trebate čitavo vrijeme stražariti pored lonca, ali tijekom kuhanja obavezno povremeno promiješajte.  

Image

Tjestenina

Foto: Thinkstock.com
Image

Tjestenina

Thinkstock.com

Pratite upute na ambalaži

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
RAVNATELJICA ŠKOLE U STROŽANCU

'Učiteljica je dobila otkaz zbog 7 povreda radnog odnosa. Poduzeli smo sve, a MOST na ovome skuplja poene'

Svaka vrsta i brand tjestenine imaju točno označeno vrijeme kuhanja na pakiranju. Neka vam to bude polazna točka. Dvije minute prije kraja kuhanja, uzmite komadić tjestenine i testirajte u kojem je stanju. Idealno kuhana tjestenina je ona al dente, što znači mekana, a opet dovoljno čvrsta pod zubima.

Odvojite dio vode u kojoj se kuhala tjestenina

Prije nego ocijedite tjesteninu, odvojite dio vode u kojoj se kuhala za dodavanje u umak. Dodavanje ove vode pomaže umaku da se bolje sljubi s tjesteninom. Škrobnost vodetakođer pomaže da dobijete što kompaktniji umak.

Dodajte tjesteninu umaku - a ne obrnuto!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kuhanje tjestenine treba biti posljednji korak u pripremi obroka. Prvo izradite umak, poželjno u većem loncu ili tavi kako biste imali dovoljno mjesta za dodavanje tjestenine. Ako napravite prvo tjesteninu, ona će se isušiti dok zgotovite umak.

Sve ove savjete možete testirati već danas, a mi imamo brzi i fini recept koji možete iskušati.

Orašasta tjestenina

SASTOJCI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usitnjenu gorgonzolu mikserom pomiješajte s Brzo & Fino kiselim vrhnjem i zagrijte na laganoj vatri. Kuhajte nekoliko minuta, a zatim dodajte orahe. Skuhajte tjesteninu, ocijedite i dodajte umaku. Dobar tek!

Još odličnih recepata s tjesteninom pronađite na www.brzoifino.hr!

https://ad.doubleclick.net/ddm/trackimp/N48406.565345ZENA.HR/B20860538.216262322;dc_trk_aid=415162521;dc_trk_cid=98984306;ord=%5Btimestamp%5D;dc_lat=;dc_rdid=;tag_for_child_directed_treatment=?

Više s weba

Pročitajte još

Image
stiže roda

Što znači lažna menstruacija i kako je razlikovati od prave

Više s weba