Fascinantno otkriće

Slatko iščekivanje: signali koje vam tijelo šalje kad nosite djevojčicu

Image
Foto: Thinkstock

Novo istraživanje otkrilo je fascinantne razlike između žena koje su nosile curice i žena koje su nosile dječake

28.6.2017. u 7:44/ Život i stil

Nova studija, objavljena u časopisu Brain, Behaviour and Immunity između spola bebe u trbuhu i maminog imuniteta. Istraživači su pratili 80 trudnica i nakon porođaja su gledali jesu li žene pokazale različite razine imunoloških markera nazvanih citokina, na temelju spola bebe u trbuhu.

Vodeća istraživačica u studiji, Amanda Mitchell, kaže da, iako istraživanje nije otkrilo tražene razlike, otkrilo je nešto još fascinantnije. "Dok žene nisu pokazale razlike u razinama citokina u krvi na temelju fetalnog spola, otkrili smo da imunološke stanice žena koje nose ženske fetuse proizvode proupalnije citokine kada su izloženi bakterijama", rekla je Mitchell. 

To znači da su žene koje su nosile djevojčice pokazale pojačani upalni odgovor kada im je imunološki sustav bio napadnut, u usporedbi sa ženama koje su nosile dječake.

Jedna žena uključena u studiju, sada majka dvoje djece, u studiji je bila trudna s curicom. Kao dijete, bila je sklona alergijama koje su s godinama nestale, no kad je zatrudnjela s kćeri, sve su se vratile. 

Image
Foto: Thinkstock/ILUSTRACIJA
Image
Thinkstock/ILUSTRACIJA

(FOTO: Thinkstock)

Iako mnoge žene doživljavaju simptome slične alergijama tijekom trudnoće, ono što je učinilo njezin slučaj posebnim jest da ništa od tih simptoma nije imala u prvoj trudnoći, kad je nosila sina.

Dvije trudnoće bile su potpuno različite. Imala je želju za drugačijom hranom, drugačije su bile jutarnje mučnine. Iako su sve trudnoće drugačije, ovo istraživanje pokazalo je u njenom slučaju došlo do povišenih razina upalnih procesa jer je nosila djevojčicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prekomjerne upale pridonose simptomima vezanima uz razne bolesti, kao što su bolovi i umor, ali mogu i pogoršati simptome nekih medicinskih stanja, poput astme.

Iako se na to ne može utjecati, Amanda Mitchell naglašava da je zdravi život ključ zdrave trudnoće, bez obzira na spol bebe u trbuhu. Istraživanje je pokazalo da vježbanje u trudnoći podupire zdravu imunološku funkciju, kao i prehrana bogata zelenim lisnatim povrćem i opuštanje uz aktivnosti poput meditacije. 

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
on vrijeđa građane

Umirovljenici Milanoviću: ' Zbog omalovažavanja Dana državnosti zasigurno ste izgubili potporu mnogih umirovljenika'

Više s weba

Pročitajte još

Image
balans je ključan

Višak testosterona kod žena: kad ženskim tijelom zavlada muški hormon

Više s weba