NEUGODNI SIMPTOMI

Znakovi koji pokazuju da možda imate infekciju mjehura

Image
Foto: Thinkstock

Infekcija mokraćnih puteva većinom je uzokovana bakterijom E. coli koja obično živi u debelom crijevu i oko anusa

29.8.2018. u 13:00/ Život i stil

Žene više naginju infekcijama mokraćnih kanala jer je uretra kraći i bliža anusu nego kod muškaraca.

Zbog neprikladnog brisanja ili spolnog odnosa, ova bakterija ulazi u mokraćni trakt kroz mokraćnu cijev i umnožava se u mokraćnom mjehuru, uzrokujući neugodu. Ako se ne liječi, može se proširiti na bilo koji dio mokraćnog sustava od uretre do bubrega i uzrokovati brojne probleme.

1. Bolno mokrenje

Osjećate bol, nelagodu ili 'oštar' osjećaj tijekom mokrenja? Možda patitie od disurije. To je klasični znak koji može ukazivati  na  cistitis ili uretritis (infekcija mokraćnog mjehura).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Često mokrenje

Kad moraš ići, moraš ići. Ali ako se nađete u kupaonici više od osam puta dnevno ili se budite tijekom noći zbog mokrenjem, možda ćete morati ići liječniku. Često mokrenje može ukazivati ​​na intersticijski cistitis, koji uzrokuje upalu slojeva mišića mjehura i bol u području zdjelice. S ovim stanjem (koji, za razliku od uobičajenog cistitisa, nije uzrokovan bakterijama), osjetit ćete čestu potrebu za uriniranjem, čak i ako proizvodite samo malu količinu urina.

Upravo se čita

Image
KLJUČAN TRENUTAK

Vlado Matanović o otkriću Kauboja: 'Glavaš je htio odustati od rukometa, a onda sam...'

3. Urgentna inkontinencija

Ovo je kada osjetite jaku potrebu da odmah urinirate. Može biti znak intersticijalnog cistitisa, jer može biti popraćena bolom ili nelagodom u mokraćnom mjehuru ili mokraćnom traktu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Bolovi u donjem dijelu leđa i osjetljivost u donjem tijelu trbuha

Pritisak na zdjelicu, osobito oko stidne kosti, može uzrokovati ozbiljnu nelagodu, osobito kada je povezano s čestim, bolnim mokrenjem. Isto je tako sa bolovima u donjem dijelu leđa: kada se infekcija mokraćnog mjehura dugo ne liječi, može se proširiti iz mjehura u bubrege, uzrokujući  dosadnu bol u donjem dijelu leđa. To može biti pokazatelj infekcije bubrega - drugi znakovi uključujuvisoku temperaturu, mučninu i povraćanje.

5. Krv u urinu

Krv u mokraći je definitivno znak da imate infekciju mokraćnog mjehura. Ali kako krv ulazi u urin? To je zbog curenja crvenih krvnih stanica iz bubrega ili drugih dijelova mokraćnog sustava. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6. Zamućeni urin 

U normalnim okolnostima urin je čist i ima svijetložutu boju. Ali kad imate infekciju bilo gdje u mokraćnom traktu, može uzrokovati pojavu gnoja  (sadrži mrtve stanice kože, bakterije i bijele krvne stanice), što mu daje mutni izgled. 

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
stiže roda

Što znači lažna menstruacija i kako je razlikovati od prave

Više s weba