'Ubojice' spermija

Znanost je dokazala da ovi iznenađujući čimbenici utječu na mušku plodnost

Image
Foto: Thinkstock

'Ubojice' sperme su svugdje oko vas. Čekaju vas pod tušem i čak se mudro skrivaju u hrani koju kupite

23.2.2017. u 7:20/ Život i stil
Image
Zanimljivo otkriće

Želite postati tata? Nemojte pušiti marihuanu

Image
Zanimljivo otkriće

Želite postati tata? Nemojte pušiti marihuanu

Neovisno koja je točka ulaska, mnogo kemikalija koji su u svakodnevnu upotrebi, smanjuju broj i pokretljivost spermija.

1. Slanina

Prema istraživanju predstavljenom u listopadu na godišnjem susretu Američkog društva za reproduktivnu medicinu, slanina i kobascie nisu dobre za spermu. Havrvardska škola za javno zdravstvo intervjuirala je muškarce koji su išli u klinike za plodnost. Muškarci koji su jeli samo komad kobasice ili slanine dnevno, za 30 posto su imali su 'iskrivljene' i slabašne spermije. Muškarci koji su izbjegavali suhomesnate proizvode i jeli ribu, imali su puno bolju kvalitetu.

2. Igračke za odrasle

Kako bi zaštitili partnera/icu i sebe, izbjegavajte dildo, vibratore i seks igračke napravljene od vinila. On ispušta ftalate, kemikalije koje omekšavaju plastiku i veže ih se uz rak, alergije i neplodnost.

3. Otrovan tuš

Ftalate ne obitavaju samo u seks igračkama već i u sapunima s mirisom, šamponima, sredstvima za čišćenje i zavjesama za tuširanje od vinila. I toplina iz tuša pomaže im da se lakše oslobode pa uložite u proizvode za njegu bez mirisa i parfema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Grijana sjedala u autu

Možda nema većeg luksuza od njih, no dolaze s cijenom: smanjenom kvalitetom sperme. Grijana sjedala, kao i predugi boravak u vrućoj vodi, povećava temperaturu testisa dovoljno kako bi smanjila proizvodnju spermija.

5. Toksični konzervansi 

Paraben se koristi u puno kozmetičkih proizvoda, sredstava za čišćenje, čak i kod obrađene hrane zbog jeftinih kemijskih antibakterijskih svojstava. Ali laboratorijska istraživanja na glodavcima povezala su parabene s rakom dojke, i abonormalnim genteskim promjenama u sperm muških miševa. 

Upravo se čita

Image
stižu nove cijene

RTL Danas doznaje: Od utorka poskupljuje gorivo. Provjerite koje bi trebale biti nove cijene!

6. Dodani šećer

Skriven u skoro svim vrstama dorađenih prehrambenih proizvoda, dodani šećeri vjerojatno 'ubijaju' vašu spermu. Znanstvenici sa Sveučilište Utah hranili su miševe šećerom sličnim onom koji prosječan Aerikanac svakodnevno jede i imamli su 25 posto manje šanse za začeće. Zanimljivo je da se miševi nisu udebljali niti su pokazivali znakove visokog krvnog tlaka, ali su imali manje potomaka i veću smrtnost.

7. Bušenje prirodnog plina

Industrijsko otapalo benzen nije samo uzročnik raka, nego i mutator sperme. Studija objavljena 2010. u časopisu Environmental Health Perspectives otkrila je da pri izlaganju razinama benzena koje su dopuštene na radnim mjestima, muškarci

Tekst se nastavlja ispod oglasa

pokazuju znatno veći broj genetski oštećenih spermija u usporedbi s radnicima koji nisu izloženi. Time se povećava i rizik za urođene mane i oštećenja kod njihove djece.

8. Konzervirana hrana

Mnogi istraživači vjeruju da najveći izvor kontaminacije BPA-om dolazi kroz pakiranje hrane. Konzervirana hrana je ponekad najjednostavnije rješenje, ali skoro sve metalne limenke obložene su smolom BPA, koja prelazi u hranu. To se najviše odnosi na kisele konzervirane proizvode, kao što su rajčica ili umaci.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
okrenuo sat unatrag

Genetičar s Harvarda otkrio što jede kako bi bio mlađi deset godina

Više s weba