u skladu s ritmom

Znanstvenici dokazali zašto je preskakanje večere korisno za zdravlje i mršavljenje

Image
Foto: Pexels

Ne samo da ćemo preskakanjem večere u organizam unijeti manje kalorija, nego ćemo i potaknuti metaboličke funkcije

26.7.2019. u 11:03/ Život i stil

Istraživanje koje je nedavno objavljeno u časopisu Obesity pokazalo je da na kilograme ne utječe samo kalorijska vrijednost obroka, nego i vrijeme u kojem ga jedemo. 

"Konzumacija obroka u skladu s cirkadijskim ritmom, što ranije, utječe na smanjenje tjelesne težine i poboljšanje metabolizma", kažu autori studije za portal Medical News Today. Dodaju i kako istraživanjem nije razjašnjeno koji top mehanizmi djeluju na gubitak kilograma.

Znanstvenici su ispitanike podijelili u dvije skupine. Obje skupine jele su tri obroka dnevno četiri dana, ali u različito vrijeme. Svi ispitanici bili su dobrog zdravlja, u dobi od 20 do 45 godina. 

Image
Foto: Pexels
Image
Pexels

(FOTO: Pexels)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna skupina jela je doručak u osam sati ujutro, a drugi obrok u 14 sati. Potom ništa nije jela do idućeg doručka. Kontrolna grupa jela je doručak u osam sati ujutro, ručak u 14 sati i večeru u 20 sati. 

Nakon četiri dana takvog režima ispitanici su podvrgnuti mjerenju metaboličkih funkcija koje je uključivalo sagorjevanje kalorija. Potom su odgovarali na pitanja o gladi i apetitu te im je iz uzorka urina i krvi koji su uzimani ujutro i navečer mjeren hormon gladi. 

Upravo se čita

Image
kaos diljem hrvatske

Olujni vjetar nosi sve pred sobom. Vatrogasci imaju pune ruke posla. DHMZ: 'Očekuju se orkanski udari'

Rezultati su pokazali da u sagorjevanju kalorija nema velikih razlika među skupinama. Osobe kojima je razmak između zadnjeg obroka u danu i prvog u idućem danu bio veći, manje su osjećale glad i nižu razinu hormona gladi su imale u organizmu.  Pokazalo se i da je ta skupina sagorjela više masnoća u 24 sata. 

Zaključak studije je da veći razmak između posljednjeg i prvog obroka potiče gubljenje masnoća, odnosno pomaže tijelu da se prebaci sa sagorjevanja ugljikohodrata u sagorjevanje kalorija te na taj način stvara energiju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Pokazatelj problema

Bol u prsima na desnoj strani: koji su mogući uzroci

Više s weba