Mentalna oštrina

Znanstvenici otkrili koje su najbolje godine za postati majka

Image
Foto: Thinkstock

Trudnoća i odgoj djeteta sa sobom donosi nevjerojatnu sreću i radost, ali i brige i mnoge izazove. Postoji li onda 'pravo vrijeme' za postati mama? Novo istraživanje kaže da da

4.1.2017. u 9:40/ Vijesti.hr
Image
ZLATNE GODINE NOSE I ODREĐENI RIZIK

Rađanje u četrdesetima: bajka ili kaos? Otkrivamo kakve probleme 'kasna' trudnoća nosi sa sobom

Image
ZLATNE GODINE NOSE I ODREĐENI RIZIK

Rađanje u četrdesetima: bajka ili kaos? Otkrivamo kakve probleme 'kasna' trudnoća nosi sa sobom

Već je ranije dokazano kako dobivanje bebe nakon 35. godine produžava životni vijek, a sada je nova studija koju su proveli znanstvenici s University of Southern California otkrila kako rađanje nakon 35. povećava majčine mentalne sposobnosti.

Prosječna dob prvorodilja se stalno povećava. Žene u tridesetima i četrdesetima osjećaju se sigurnije u sebe i odlučnije su, pa je vjerojatnije i da će se dobro osjećati u svojim vezama i imati povjerenja u partnere.

Prije se, a i još uvijek se vjeruje kako je trudnoća nakon 35. godine rizična. Ipak, znanost otkriva nove prednosti kasne trudnoće. 

Istraživači su proveli nekoliko testova na 830 žena u postmenopauzi. Testirali su njihovu vizualnu percepciju, koncentraciju, pažnju, verbalno pamćenje i planiranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkrili su da su žene koje su rodile prvo dijete poslije 24. godine, imale bolje rezultate na testovima mentalne oštrine, rješavanja problema i verbalnih vještina u odnosu na žene koje su postale majke između 15. i 24.

Žene koje su rodile zadnje dijete nakon 35., imale su bolju verbalnu memoriju i spoznaju. Zbog čega su one mentalno 'oštrije'? Hormoni, estrogen i progesteron, koji rastu tijekom trudnoće, imaju blagotvoran utjecaj na kemiju i funkcioniranje mozga, osobito ako se posljednja trudnoća dogodila u kasnijoj dobi.

Upravo se čita

Image
DRUGAČIJE SVJETLO

Ovaj detalj otkriva značenje Horvatove geste na bizarnom intervjuu: Evo o čemu je riječ

Odluka kad je pravo vrijeme za bebu nikad nije lagana i trudnoća u svim dobima ima svoje prednosti, kao i mane. Najvažnije je da ste sretne i zadovoljne. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Slab mjehur...

Učestalo mokrenje: kako riješiti neugodan problem na prirodan način

Više s weba