začarani krug

Znanstvenici otkrili način na koji šećer djeluje na širenje raka i čini ga agresivnijim

Image
Foto: Thinkstock

Istraživanje koje je trajalo gotovo cijelo jedno desetljeće dovelo je do velikog otkrića - konačno je razjašnjeno kako funkcionira Warburgov učinak - utjecaj šećera na širenje raka

18.10.2017. u 9:38/ Život i stil

Devetogodišnje istraživanje belgijskih znanstvenika rezultiralo je razjašnjavanjem Warburgovog učinka - veze između šećera i raka. Studija je objavljena u časopisu Nature Communications i znači veliki korak naprijed u liječenju zloćudnih tumora.

Fenomen nazvan Warburgov efekt pronađen je 1920., a ime je dobio po kemičaru Ottu Warburgu koji ga je otkrio. On je uvidio da stanice raka koje se dijele puno brže konzumiraju glukozu nego zdrave stanice.

Nedavno otkriće belgijskih znanstvenika pokazalo je da se šećer povezuje s genom koji se zove 'RAS', presudnim za preživljavanje stanica raka.

"Naše istraživanje otkriva kako pojačano konzumiranje šećera u kancerogenim stanicama dovodi do začaranog kruga kontinuiranog stimuliranja razvoja raka i njegova rasta. Prema tome, objašnjava povezanost između snage Warburgovog efekta i agresivnog tumora", objasnio je molekularni biolog Johan Thecelein, autor studije. 

Znanstvenici vjeruju da će ovi rezultati uvelike utjecati na buduća istraživanje liječenja raka i prilagođavanje dijeta onkološkim pacijentima. 

Čitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
nekoliko trikova

Fitness trenerica savjetuje kako se riješiti sala oko struka jednom zauvijek

Više s weba