LIJEK ZA PTSP?

Znanstvenici otkrili neurone koji pomažu pri uklanjanju sjećanja na traumatična iskustva

Image
Foto: Thinkstock

Švicarski znanstvenici mogli bi uskoro doći do lijeka za PTSP, pogledajte kako

28.6.2018. u 14:20/ Život i stil

Neuroznanstvenici instituta i sveučilišta u Švicarskoj nedavno su došli do nevjerojatnog otkrića. Oni su, naime, pronašli stanice u mozgu koje pomažu kod reprogramiranja dugotrajnih uspomena na traumatična iskustva.

Lijek za PTSP?

Sjećanja na traumatične događaje mogu uvelike utjecati na naš život, između ostaloga i na naše cjelokupno zdravlje. U slučaju da ljudsko tijelo doživi iskustvo koje je za njega iznimno traumatično, može se javiti i PTSP. Zato je ovo posljednje otkriće odlična vijest za sve koji bi željeli 'izbrisati' neugodna sjećanja.

Kako prenosi Science Daily, nedavno istraživanje moglo bi značiti revolucionarno rješenje za sve one koji imaju problema s PTSP-om. Naime, profesor Johannes Gräff, jedan od pokretača ovog revolucionarnog istraživanja, tvrdi kako su napokon blizu pronalaska uspješnog liječenja proživljenih traumatičnih iskustva kod ljudi.

Image
Foto: Pixabay
Image
Pixabay

Liječenje trauma i strahova

Osim toga, neuroni koje su pronašli pokazuju da će biti moguće i ukloniti strahove poput straha od određenih životinja, visine, klaustrofobije i slično. Ono što znanstvenici još uvijek nisu uspjeli do kraja shvatiti jest na koji točno način funkcioniraju neuroni, odnosno kako pohranjuju sjećanja na određene događaje ili proživljene traume.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono do čega su uspjeli doći jest otkrivanje točnog načina korištenja memorije, odnosno različitih procesa u mozgu i okolnim živcima baziranim na traumatičkim iskustvima.

Promjene u liječenju bolesti mozga?

Istraživanje na ovom području usredotočuje se prvenstveno na razumijevanje sposobnosti mozga da smanji traumatske uspomene, ali iznenađujuće malo studija istražuje mogućnosti liječenja za ublažavanje dugotrajne traume.

Znanstvenici s instituta u Švicarskoj utvrdili su da su udaljena odstupanja stanja u mozgu povezana s aktivnošću iste grupe neurona koji su također uključeni u pohranu traumatičkih sjećanja. Pronašli te neurone u mozgu, i to na djelovima koji su posebno uključeni u kodiranje, opoziv i smanjenje straha.

Upravo se čita

Image
EKSKLUZIVNI INTERVJU

Perkovac nakon preuzimanja reprezentacije: 'U svinjcu se zna... Tko ne želi raditi, može ići'

Pročitajte još:

​​Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Nije toliko rijetko

Čini vam se da vam se urin pjeni? Evo koji su mogući uzroci

Više s weba