ponašanje djeteta

Znanstvenici otkrili prednosti roditeljstva u tridesetima i kako utječe na ponašanje djeteta

Image
Foto: Pexels

Istraživači su analizirali ponašanje više od 30 000 nizozemske djece kada su imali 10 do 12 godina

6.8.2019. u 11:20/ Život i stil

Prosječna starost majki već je godinama u porastu. Žene sve više prvi put postaju mame u dobi od 30 do 34 godine. Roditelje koji imaju djecu u starijoj dobi neprestano se podsjeća na određene rizike koji mogu nastati, no novo istraživanje im može pomoći da se osjećaju bolje. Znanstvenici su otkrili da djeca starijih roditelja imaju manje problema u ponašanju od djece mlađih roditelja. 

Istraživači su analizirali ponašanja više od 30 000 nizozemske djece kada su imali 10 do 12 godina. Probleme u ponašanju ocjenjivali su očevi, majke, učitelji i sama djeca nizom standardiziranih testova. Djeca su rođena nakon 1980. i bila su dio četiri studije. 

Image

majčinstvo, djeca, dijete, curica, djevojčica, majka

Foto: Pexels
Image

majčinstvo, djeca, dijete, curica, djevojčica, majka

Pexels

(Foto: Pexels)

Istraživači su otkrili da su djeca starijih roditelja imala manje eksternalizirajućih problema u ponašanju (stidljivost, ADHD i dr.). Rezultati su bili isti i nakon razmatranja socioekonomskog položaja obitelji. Znači, pozitivan utjecaj dobi roditelja na ponašanje djece nije bio posljedica samo njihove razine prihoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moguće je da je neki od razloga zašto stariji roditelji imaju djecu s manje problema poput agresije u tome što stariji roditelji imaju više resursa i viši stupanj obrazovanja", objašnjava Dorret Boomsma, profesor psihologije i koautor studije, sa Sveučilišta Vrije Amsterdam.  "Ali važno je napomenuti da viša prosječna obrazovna razina starijih roditelja ne objašnjava u potpunosti smanjenu razinu eksternalizirajućih problema kod njihove djece", dalje dodaje za The Bump.

Više s weba

Pročitajte još

Image
stiže roda

Što znači lažna menstruacija i kako je razlikovati od prave

Više s weba