kilogrami komplikacija

Znanstvenici otkrili: Pretilost je povezana s različitim bolestima kod muškaraca i žena

Image
Foto: Pixabay

Pretilost već dugo ne percipiramo kao estetski problem, već kao zdravstveni i to ozbiljan

25.10.2019. u 9:22/ Život i stil

Pretili ljudi ne samo da imaju ozbiljno povišen rizik za srčane bolesti i dijabetes, nego je i stopa smrtnosti kod pretilosti vrlo visoka. Debljina je povezana s dvije trećine vodećih uzroka smrti od nezaraznih bolesti diljem svijeta, a te bolesti u različitoj mjeri pogađaju muškarce i žene, pokazala je studija provedena na Oxfordu i objavljena u časopisu PLOS Genetics.

Rezultati studije otkrili su da pretile žene češće obolijevaju od dijabetesa tipa 2 u usporedbi s pretilim muškarcima, dok muškarce s viškom kilograma češće pogađaju kronične bolesti pluća i kronične bolesti bubrega. 

Image
Foto: Pixabay
Image
Pixabay

(FOTO: Pixabay)

Michael Holmes, jedan od znanstvenika koji je radio na studiji upozorava za portal Medical Express da su posljedice pretilosti kobne, povezane sa širokoim spektrom bolesti koje rezultiraju smrću te da treba što prije provesti javnozdravstvene mjere prevencije ovog globalnog zdravstvenog problema. 

Sveukupno, studija otkriva da pretilost uzrokuje ili pridonosi većini vodećih uzroka smrti u svijetu koji nisu povezani sa zaraznim bolestima. Utjecaj pretilosti, međutim, očituje se različito kod muškaraca i žena, što bi trebalo uzeti u obzir kod definiranja strategije javnog zdravlja i preventivnih mjera usmjerenih na muškarce i žene. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
I što napraviti

Grudi u menopauzi: kakve promjene možete očekivati

Više s weba