no, nosi druge rizike

Znanstvenici potvrdili: kontracepcijska pilula štiti žene od raka endometrija

Image
Foto: Thinkstock

Značajan zaštitni faktor oralnih kontraceptiva u slučaju karcinoma endometrija djeluje još godinama nakon prestanka uzimanja pilule, poručuju sa sveučilišta Oxford

5.8.2015. u 10:00/ Hina

Kontracepcijska pilula predstavlja veliku zaštitu kada je riječ o razvoju raka endometrija i u razvijenim je zemljama u zadnjih deset godina rezultirala time da je kod oko 200.000 žena izostao njegov razvoj, pokazali su rezultati istraživanja objavljeni u srijedu u stručnome časopisu The Lancet Oncology Journal.

Grupa britanskih znanstvenika je do tog zaključka došla provevši istraživanje na oko 27.000 žena oboljelih od karcinoma endometrija u 36 zemalja Europe, Sjeverne Amerike, Azije, Australije i južne Afrike.

Izračunali su da se u razdoblju od oko 50 godina, uzimanjem oralnih kontracepcijskih sredstava mogao izbjeći razvoj oko 400.000 slučajeva raka endometrija od ukupno 3,4 milijuna žena koliko je oboljelo.

"Značajan zaštitni faktor oralnih kontraceptiva u slučaju karcinoma endometrija djeluje još godinama nakon prestanka uzimanja pilule", istaknula je Valerie Beral sa Sveučilišta Oxford, koja je koordinirala istraživanje.

Primarijus Beral dodala je i da je pozitivan učinak uzimanja kontraceptiva zamijećen i kod žena koje su pilulu uzimale samo nekoliko godina te da se efekt produljio i nakon što su pacijentice navršile pedesetu, što je dob u kojoj se ova vrsta karcinoma kod žena počinje učestalije pojavljivati.

Istraživanje je konkretno pokazalo da se uzimanjem oralnih kontracepcijskih sredstava tijekom pet godina smanjuje rizik od razvoja karcinoma endometrija prije 75 godine života za 25 posto. Njihovo uzimanje tijekom desetgodišnjeg razdoblja prepolovilo je broj slučajeva razvoja raka endometrija.

Autori istraživanja skreću pozornost i na to da rizik od pojave ove vrste karcinoma nije povećan već godinama iako je količina estrogena u estroprogestativnim oralnim kontraceptivima znatno smanjena od osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč svim nabrojenim prednostima vezanim uz karcinom endometrija, oralni kontraceptivi povećavaju rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, poput infarkta te od cerebrovaskularnih oboljenja, među kojima je najčešći moždani udar, upozorili su znanstvenici koji su proveli istraživanje.

"Navedeni rizik puno je niži kada se uzimaju tablete s manjom količinom estrogena, no moramo upozoriti da je rizik od razvoja venske tromboze češći kod žena koje koriste oralne kontraceptive u odnosu na one koje ih ne uzimaju", upozoravaju Nicolas Wentzensen i Amy Berrington s Instituta za zdravlje Gonzalez u američkoj Bethesdi.

Rasprava o povećanoj opasnosti od razvoja nekih vrsta karcinoma koji se mogu povezati s uzimanjem oralnih kontracepcijskih sredstava nastavlja se među znanstvenicima i liječnicima. Godine 2005. je Agencija za rak Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) objavila podatak prema kojemu je uzimanje kontracepcijske pilule odgovorno za nešto veći rizik od razvoja raka dojke, raka cerviksa i jetre kod žena, no da ima zaštitni učinak u slučaju potencijalnog razvoja raka jajnika i endometrija.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Povećajte kvalitetu

Hrana za spermu: kako poboljšati plodnost na prirodan način

Više s weba