JEDNOSTAVNIJI I BRŽI

Znanstvenici razvijaju test za dijagnozu raka želuca iz izdaha

Image
Foto: photos.com

U većini zapadnih zemalja rak želuca dijagnosticira se prekasno kada su izgledi za preživljavanje manji. To zato što problemi poput bolova i drugih probavnih tegoba mogu biti pripisani drugim bolestima

14.4.2015. u 15:41/ RTL/Hina

Jednostavni test iz izdaha mogao bi pomoći u otkrivanju osoba koje su izložene visokom riziku razvoja raka želuca, pokazalo je istraživanje koje prenosi BBC.

Testom se otkrivaju kemijski sastojci u izdahu koji su jedinstveni za rak i prekancerozne promjene.

Ako se rezultati testa potvrde u velikom istraživanju, stručnjaci kažu da bi on mogao izdvojiti pacijente koji su na pragu razvoja raka pa bi ih se moglo ranije liječiti.

U većini zapadnih zemalja rak želuca dijagnosticira se prekasno kada su izgledi za preživljavanje manji. To zato što problemi poput bolova i drugih probavnih tegoba mogu biti pripisani drugim bolestima.

Novi test predstavlja nadogradnju na ranija istraživanja koja su proveli znanstvenici u Izraelu, Latviji i Kini, a prema kojima osobe s rakom želuca imaju u izdahu sastojke kojih nema kod zdravih osoba.

Znanstvenici su proučavali uzorke izdaha 145 pacijenata od kojih je 30 bolovalo od raka želuca. Preostali su imali tegobe koje su mogle predstavljati prekancerozne promjene.

Test je pokazao relativno dobre rezultate u razlikovanju pacijenata oboljelih od raka želuca od onih koji ga nemaju te umjereno obećavajuće u identificiranju zabrinjavajućih prekanceroznih stanja koja su imala visoki rizik za pretvaranje u rak.

No, u nekim slučajevima test je pacijente pogrešno izdvojio kao one s visokim rizikom od pojave raka.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Gut.

Istraživanje koje obuhvaća tisuće pacijenata širom Europe u tijeku je.

Superstar
Love island UK
BKFC 50
Elon Musk Show
default_cta
Život na vagi
Señorita 89
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
default_cta
Infinity Nado

Više s weba

Pročitajte još

Image
Neugodna pojava

Dlake oko bradavica kod žena: koji su mogući uzroci i kako ih se riješiti?

Više s weba