olovku u ruke

Znanstvenici tvrde: crtanje bolje čuva pamćenje od pisanja

Image
Foto: Pixabay

Crtanje uključuje puno više načina predstavljanja informacija od pisanja i mozak je aktivniji dok osoba crta. Ne morate biti talentirani za crtanje da biste vježbali pamćenje

10.12.2018. u 7:25/ Život i stil

Poznato je da pisanje poboljšava mentalne vještine, no crtanje je puno bolje, osobito kada trebamo usvojiti nove informacije. Studija provedena na Sveučilištu Waterloo pokazala je da vizualizacija djeluje bolje od pisanja.

"Otkrili smo da je crtanje bolje od bilo koje druge mentalne tehnike. Stariji ljudi koji su sudjelovali u studiji pokazali su da imaju puno bolje pamćenje kad crtaju, nego kad pišu", kaže voditeljica studije Melissa Meade..

"Nadamo se da će ovo otkriće biti korisno kod osoba s demencijom kod kojih je zabilježeno naglo propadanje mentalnih funkcija i jezika", dodaje.

Image
Foto: Pixabay
Image
Pixabay

(FOTO: Pixabay)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici objašnjenje nalaze u činjenici da crtanje uključuje puno više načina predstavljanja informacija od pisanja. Kod crtanja informacija je vizualna, prostorno, verbalno, semantički i motorički određena.

Do ovog otkrića znanstvenici su došli tako što su uzeli dvije skupine ispitanika - studente i umirovljenike te im zadali zadatak u kojem su pomoću raznih tehniak trebali upamtiti određene riječi.

Upravo se čita

Image
IZNENAĐUJUĆA REAKCIJA

Poznati hrvatski olimpijac stao u obranu MMA borca s Platka: 'Branio se, nije prvi napao'

Pokazalo se da su ispitanici u obje skupine pokazali bolje pamćenje kada su crtali to što su trebali zapamtiti, nego kada su pisali. 

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Više s weba

Pročitajte još

Image
I što napraviti

Grudi u menopauzi: kakve promjene možete očekivati

Više s weba