greška u koracima

Znanstvenici tvrde: Način na koji hodamo otkriva demenciju

Image
Foto: Pixabay

Hodanje bi moglo biti ključno za pomoć liječnicima u dijagnosticiraju različitih tipova demencije kod pacijenata, pokazalo je istraživanje

20.9.2019. u 13:37/ Život i stil

Znanstvenici sa Sveučilišta Newcastle dokazali su da osobe s Alzheimerovom bolesti i osobe s demencijom Lewyevih tjelešaca imaju jedinstvene obrasce kretanja.

Istraživanje objavljeno u četvrtak u časopisu Alzheimer's & Dementia: The Journal of the Alzheimer's Association pokazalo je da ljudi s demencijom Lewyevih tjelešaca više mijenjaju način hodanja - koraci im variraju u duljini i brzini te su asimetričniji u usporedbi s načinom hodanja kod osoba oboljelih od Alzheimera.

Životom u dvoje protiv bolesti: Brak može spriječiti razvoj demencije

Rezultati do kojih je došlo istraživanje prvi je značajan korak u definiranju biomarkera za različite podtipove demencije, a time i uspješnije liječenje. 

Image
Foto: Pixabay
Image
Pixabay

(FOTO: Pixabay)

"Način na koji hodamo može odražavati promjene u razmišljanju i pamćenju koje su rezultat problema u mozgu, popput demencije", kazala je za portal Medica Expres voditeljica studije i Društva za istraživanje Alzheimera, dr. Riona McArdle. 

"Za znanstvenike i liječnike bitno je točno odrediti vrstu demencije kod pacijenta kako bismo bili u mogućnosti dati mu pravi tretman i to što prije", dodaje dr. McArdle. 

"Rezultati ove studije pokazuju nam da bi hodanje moglo biti točno to što tražimo, korisni alat  koji ćemo dodati u dijagnostičku kutiju za demenciju", slikovito će dr. McArdle. 

Istraživanje otkrilo rani simptom Alzheimerove bolesti na koji je vrlo teško posumnjati

U studiji je sudjelovalo 110 osoba, 29 s dobrim pamćenjem, 36 osoba koje boluju od Alzheimera i 45 s demencijom Lewyevih tjelešaca. Ispitanici su bili podvrgnuti jednostavnom testu hodanja, no pritom su na sebi imali brojne senzore koji su pratili njihovo kretanje do najsitnijih detalja.

Osobe s demencijom Lewyevih tjelešaca hodale su na jedinstven način. Dinamika njihovih koraka bila je nepravilna, a sam korak asimetričan, odnosno otisci lijevog i desnog stopala bili su različiti. Koraci osoba koje boluju od Alzheimera bili su ujednačeniji. 

Upravo se čita

Image
DALIBOR MILAS

Teolog odgovorio svećeniku koji je komentirao Buntića: 'Nije učinio 'lošu stvar', nego počinio više krivičnih djela'

Znanstvenici su otkrili da bi analizom duljine koraka i asimetrije koraka mogli identificirati 60 posto podtipova demencije, što dosad nije bilo poznato. 

Love island UK
Superstar
Elon Musk Show
Život na vagi
default_cta
Señorita 89
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Infinity Nado
default_cta

Više s weba

Pročitajte još

Image
Pokazatelj problema

Bol u prsima na desnoj strani: koji su mogući uzroci

Više s weba