mišići sreće

Znanstvenici tvrde: Vježbanje nas čini sretnijima od novca

Image
Foto: Pexels

Želite li popraviti raspoloženje ne treba vam novac, samo par tenisica i dobra volja

10.4.2019. u 12:44/ Život i stil


Studija provedena na 1,2 milijuna Amerikanaca pokazala je da tjelovježba ima isti učinak na naše raspoloženje kao i novac. Do tih su saznanja došli znanstvenici sa Sveučilišta Yale i Oxford koji su analizirali podatke iz baze američkog Centra za kontrolu i prevenciju psihičkih bolesti.

Ispitanici koji su sudjelovali u istraživanju odgovarali su na pitanja o svom tjelesnom i mentalnom zdravlju, ekonomskom statusu i o tome koliko i kako vježbaju. Prijavili su 75 različitih vrsta tjelovježbi od kućanskih poslova do dizanja utega i trčanja. Gledala se učestalost tjelovježbe, intenzitet i vrsta. 

Image
Foto: Pexels
Image
Pexels

(FOTO: Pexels)

Znanstvenici su na temelju dobivenih podataka zaključili da pojedinci koji redovito vježbaju imaju za 43,2 posto manje loših dana od onih koji se ne bave nikakvom tjelesnom aktivnošću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, kako piše Business Insider, fizički aktivne osobe osjećaju se jednako zadovoljno kao osobe koje u prosjeku zarađuju 25.000 dolara godišnje i ne vježbaju. To znači da tjelovježba može biti ključ dobrog raspoloženja, osobito za one koji imaju niske prihode, tvrde autori istraživanja. 

Studija je otišla i korak dalje pa zaključila da vrsta tjelesne aktivnosti nije presudna, no i da na raspoloženje najbolje utječu grupni sportovi, bicikliranje i aerobne aktivnosti. Za bolje raspoloženje, najbolje je da vježbamo tri do pet puta tjedno po 45 minuta.

Upravo se čita

Image
ekspert za prisluškivanja

'Kad mobitel uđe u ruke istražitelja, teško je sakriti poruke. Obrisane se mogu vratiti'

Pročitajte još:  

 ​Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
jednostavna matematika

Koliko točno trebamo hodati da bismo otopili salo oko struka i riješili se trbuha?

Više s weba