OPASNE ŽITNE PAHULJICE

Znanstvenici utvrdili: Dječja hrana je preslana

Image
Foto: Photos

Sol unesena hranom u pravilu nije rezultat soljenja za stolom nego tvornički soljenih prehrambenih proizvoda.

11.3.2014. u 14:58/ RTL/Hina

Dječja hrana je preslana, utvrdili su britanski znanstvenici koji poručuju da djeca unose previše soli, ponajviše u kruhu i drugim prerađenim žitaricama poput pahuljica, prenosi BBC.

Djeca bi trebala unositi manje od čajne žličice soli dnevno, no 70 posto od 340 britanske djece obuhvaćene istraživanjem unosilo je više od toga, prema rezultatima istraživanja objavljenima u časopisu Hypertension.

Trećinu soli djeca unose kruhom i pahuljicama, petinu mesom, a desetinu mliječnim proizvodima.

Istraživanje je pokazalo da unatoč naporima britanskih zdravstvenih vlasti da se smanji unos soli u hrani preporučenu gornju granicu unosa soli najviše probijaju djeca u dobi od pet do šest godina (gornja granica je 3 grama soli dnevno) te djeca u dobi od 13 do 17 godina (gornja granica je 6 grama soli dnevno). Jedino su djeca u dobi od osam do devet godina unosila manje od najviše preručene količine soli za tu dob koja je 5 grama dnevno. Istraživanje je pokazalo i da dječaci unose više soli od djevojčica.

Sol unesena hranom u pravilu nije rezultat soljenja za stolom nego tvornički soljenih prehrambenih proizvoda.

Voditelj istraživanja GrahamMacGregor iz zaklade Krvni tlak u Ujedinjenom Kraljevstvu kaže kako će roditelji teško smanjiti dječji unos soli ukoliko ih i dalje hrane tvornički proizvedenom ili restoranskom hranom.

On kaže da proizvođači, koji tvrde da smanjuju količinu soli u hrani uključujući kruh, moraju učiniti više jer povećani unos soli rezultira povećanim rizikom visokog krvnog tlaka od mladosti, a visoki krvi tlak može voditi u srčane bolesti i moždane udare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smanjenje unosa soli za gram dnevno spasio bi tisuće života od smrti izazvanih srčanim ili moždanim udarom, kaže on.

Britansko ministarstvo zdravlja upozorava da ljudi prosječno dnevno unose dva grama soli više od preporučenih maksimalnih 6 grama dnevno.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Iznimno osjetljiva koža

Pravilna njega novorođenčeta nije tako jednostavna

Više s weba