Znanstvenici zaprepašteni

Obična vrećica za čaj ispušta golemu količinu mikroplastike u vodu

Image
Foto: Pixabay

Mnogi proizvođači čaja koriste polipropilen za spajanje stranica vrećice za čaj

27.9.2019. u 14:59/ Život i stil

Ima je u oceanima, u zraku, u snijegu pa čak i u šalici čaja. U studiji provedenoj na Sveučilištu McGill u Kanadi testirane su četiri vrste komercijalnih čajnih vrećica.

Znanstvenici su ih stavili u kipuću vodu, baš onako kako i sami činimo kada kuhamo čaj. Došli su do zastrašujućeg otkrića - jedna vrećica za čaj ispušta u vodu oko 11,6 milijardi čestica mikroplastike i 3,1 milijardu  čestica nanoplastike.

WHO: 'Zasad nismo utvrdili da mikroplastika u vodi za piće predstavlja rizik za zdravlje' 

Riječ je o tisućama puta većim količinama mikroplastike, no što je dosad pronađena u hrani i piću.  Kakve posljedice ovolike količine mikroplastike u šalici čaja imaju na zdravlje, zasad nije utvrđeno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixabay
Image
Pixabay

(FOTO: Pixabay)

Prije, no što su stavili vrećicu u kipuću vodu, iz nje su znanstvenici uklonili čaj kako ne bi kontaminirao rezultate. Mnogi proizvođači čaja koriste polipropilen za spajanje stranica vrećice za čaj. Procjenjuje se da ljudi unesu u organizam tjedno 5 grama plastike, što je ekvivalent težini kreditne kartice, piše CNN.

Upravo se čita

Image
KOMENTAR MOJMIRE PASTORČIĆ

Kada nekog tko leži na tlu svom snagom udarite nogom u glavu - to je prekršaj. To nas je naučila hrvatska policija

Globalni razmjeri zagađenja: mikroplastika u dagnjama od Arktika do Kine

Svjetska zdravstvena organizacija u kolovozu je objavila da po svemu sudeći mikroplastika u količinama kojima je trenuto izložen naš organizam ne predstavlja prijetnju ljudskom zdravlju, no i da su nužna hitna istraživanja na ovu temu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što prije moramo otkriti kako mikroplastika djeluje na zdravlje jer je ima posvud - uključujući i pitku vodu", poručuje dr. Maria Neira, direktorica Odjela za opće zdravlje i okoliš pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
informirajte se

Čajevi u trudnoći: koje smijete, a koje ne smijete piti dok čekate bebu

Više s weba