znanstvenik upozorava

Ljudskoj vrsti prijeti izumiranje zbog drastičnog opadanja kvalitete sperme

Image
Foto: Thinkstock

Kod muškaraca u SAD-u, Europi, Australiji i Novom Zelandu gustoća sperme u ova se četiri desetljeća smanjila za 52,4 posto, a broj spermija za 59,3 posto

26.7.2017. u 14:52/ Život i stil

Ljudskoj vrsti prijeti izumiranje nastavi li se trend opadanja broja spermija kod muškaraca, upozorio je epidemiolog dr. Hagai Levine sa Sveučilišta u Jeruzalemu, koji je zajedno sa svojim timom usporedio rezultate 185 studija provedenih u razdoblju od 1973. do 20011. na muškarcima diljem svijeta i došao do zaključka da se u posljednjih 40 godina broj spermija - prepolovio.

Rezultate istraživanja Levineov tim objavio je u časopisu Human Reproduction Update. "Ne promijenimo li način života, okoliš i činjenicu da smo izloženi brojnim štetnim kemikalijama, ja sam vrlo zabrinut za našu budućnost", kazao je dr. Levine.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Govoreći u brojkama, kod muškaraca u SAD-u, Europi, Australiji i Novom Zelandu gustoća sperme u ova se četiri desetljeća smanjila za 52,4 posto, a broj spermija za 59,3 posto. Kod muškarac u Južnoj Americi, Aziji i Africi nije uočen toliko loš trend u kvaliteti sperme, no Levine smatra da je to iz razloga što nisu kroz desetljeća provedena detaljna istraživanja te nema dovoljno podataka za obradu.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici izvan Levineovog tima smatraju da je epidemiolog pretjeran u izjavama i da ne postoji globalni problem, no hvale njegov rad. Svi se slažu da bi trebali poboljšati kvalitetu života - izbjegavati stres, hraniti se bolje, prestati pušiti, prestati provoditi vrijeme pred televizijom i računalima i misliti na potomstvo. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Upravo se čita

Image
EKSKLUZIVNI INTERVJU

Perkovac nakon preuzimanja reprezentacije: 'U svinjcu se zna... Tko ne želi raditi, može ići'

Više s weba

Pročitajte još

Image
Što možete napraviti

Postoji li prirodni lijek za ciste na dojkama?

Više s weba