živjeli!

Znanstveno dokazano: Redoslijed pića ne utječe na mamurluk

Image
Foto: Pixabay

U istraživanju je sudjelovalo 90 hrabrih dobrovoljaca koji su morali piti pivo, vino ili oba pića kako bi učinili uslugu znanosti

8.2.2019. u 13:15/ Hina

Europski znanstvenici preispitali su uvriježeno vjerovanje da je bolje prvo piti slabija alkoholna pića pa tek tada prijeći na žestoka i utvrdili su da redoslijed pića nema nikakvog utjecaja na mamurluk.

Regrutirali su 90 hrabrih dobrovoljaca u Njemačkoj u dobi od 19 do 40 godina kojima je ponuđeno pivo, vino ili oba pića. Jedna je skupina prvo popila više od litre piva pa četiri čaše vina, druga je popila istu količinu, ali obrnutim redoslijedom. Preostali dobrovoljci pili su ili samo pivo ili samo vino i svi su proveli noć pod liječničkim nadzorom, prenosi CNN.

Znanstvenici su potom pričekali da se alkohol 'ispere' i dobrovoljci oporave i tjedan kasnije eksperiment je ponovljen, jedino su zamijenjene uloge po skupinama, pa su primjerice oni koji su pili prvo pivo, pa vino pili obrnutim redoslijedom, a oni koji su pili samo pivo, dobili su samo vino.

Image
Foto: Pixabay
Image
Pixabay

(FOTO: Pixabay)

Prema rezultatima objavljenima u četvrtak u časopisu American Journal of Clinical Nutrition nije bilo razlike u intenzitetu mamurluka ovisno o redoslijedu konzumiranja pića.

"Nismo utvrdili da je točna ideja da konzumiranje prvo piva pa vina rezultira blažim mamurlukom", kaže voditelj studije Jöran Köchling sa sveučilišta Witten Herdecke.

Znanstvenici su zaključili da dva faktora određuju težinu simptoma mamurluka dan kasnije - koliko su se ljudi osjećali pijanima i jesu li povraćali. Oni koji su se na ljestvici od 1 do deset opisali kao najpijaniji i oni koji su u bilo kojem trenutku noći povratili opisali su dan kasnije svoje mamurluke kao najteže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Istina je da će unošenje prevelikih količina bilo kojeg alkoholnog pića najvjerojatnije rezultirati mamurlukom", kaže Köchling.

Po američkom centru za kontrolu i prevenciju bolesti umjereno konzumiranje alkohola je čaša pića dnevno za žene i dva pića za muškarce.

Znanstvenici ističu da je istraživanje imalo neka ograničenja, primjerice nije bilo kontrolne skupine koja je konzumirala bezalkoholno pivo ili vino jer nije bilo dobrovoljaca zainteresiranih za taj posao.

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
PRVI ovogodišnji ugriz

Istrijana ugrizao poskok, on nastavio s branjem šparoga, presvukao se pa tek onda otišao na Hitnu

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
studija pokazala

Oprezno s dodacima prehrani: Visoke razine vitamina B12 mogu biti smrtonosne

Više s weba