OGLAS

slušajte tijelo

Znate li da možete pretjerati s treningom i ozbiljno ugroziti zdravlje? Pripazite na ove simptome

Image
Foto: Pexels

Ako se volite dobro oznojiti ili predano trenirate za veliku utrku, postoji mogućnost da pretjerate s treningom, a da toga uopće niste svjesni

28.5.2019. u 7:23/ Život i stil

Važno je osluškivati signale koje nam tijelo šalje jer pretjeranim vježbanjem riskirate ozljede, pad imuniteta i bolesti. Ovo su s simptomi na koje trebate obratiti pozornost:

  • Došli ste do kraja

Koliko god vježbali, više ne postižete napredak. Umarate se kod napora koji ste prije bez problema odrađivali i osjećate da ste slabiji. Vrijeme je za odmor.


  • Anksiozni ste

Osjećate da ste a rubu, depresivni ste ili imate česte promjene raspoloženja? To bi mogli biti simptomi pretreniranja jer je tijelo iscrpljeno i izbačeno iz hormonalnog balansa.

Image

fitness, vjezbanje

Foto: Pexels
Image

fitness, vjezbanje

Pexels

(FOTO: Pexels)

  • Loše spavate 

Hormonalni disbalans u kombinaciji s iscrpljenošću utječe na san. Teško da ćete u tom stanju, bez obzira na umor, moći kvalitetno odspavati sedam sati. Umor je još jedan znak da ste pretjerali s treninogm. On je rezultat previsoke razine kortizola, hormona stresa, u tijelu. 

  • Svaka prehlada je vaša

Pretjeranim vježbanjem iscrpljujete tijelo što onda dovodi do pada imuniteta. Stvar ćete dodatno pogoršati ako bez obzira na prehaldu i dalje uporno vježbate. Dajte tijelu priliku da se oporavi. 

  • Vraćaju se stare ozljede

Pretjerana tjelovježba uzrokuje upale u tijelu i ako si ne priuštite odmor riskirate obnavljanje starih ozljeda, a i nove su vrlo vjerojatne.


  • Izgubili ste mjesečnicu

Ekstremni gubitak kilograma do kojeg dolazi uslijed velikog tjelesnog napora utječe na hormone i može rezultirati gubitkom mjesečnice, a to je jeasan znak da terebate usporiti.

Što učiniti?

Ako ste prepoznali kod sebe neke od simptoma prvo što trebate napraviti je uzeti odmor od vježbanaj. To ne znači da morate u potpunosti izbjegavati teretanu i ležati na kauču, već znači laganije treninge.

Svakodnevna šetnja odličan je način odmora. Vrlo je bitno posvijestiti si da su oporavak i odmor ključni za našpredak kada govorimo o tjelovježbi. Svakih četiri do šest tjedana inteznivnih treninga trebali biste si priuštiti tjedan laganog treniga tijekom kojeg ćete, ako idete u teretanu, dizati upola lakše utege, a ako trčite, osjetno usporiti ritam. 


Upravo se čita

Image
STIGLA KAZNA

Njih 46 na utakmicu pokušali ući bez ulaznice, a sada će im zbog toga biti suđeno

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
default_cta
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks

Više s weba

Pročitajte još

Image
Božićne težine teško se riješiti

Za jednu šalicu kuhanog vina potrebne su 44 minute hoda, za tipičnu božićnu večeru sat i 44 minute trčanja


Više s weba