nadoknadite ga odmah

Znate li da nam je vitamin D važniji zimi, nego ljeti? Ovo su simptomi manjka vitamina D

Image
Foto: Pexels

Ljeti dok nas sunce ugodno grije koža apsorbira vitamin D, dok zimi, kada nam je puno potrebniji kako bismo očuvali imunitet, sunca nema. Što učiniti?

27.1.2020. u 8:50/ Život i stil

Tijekom zimskih mjeseci postoji rizik od deficita vitamina D u organizmu jer ga u najvećoj mjeri apsorbiramo kroz kožu, izlaganjem sunčevim zrakama. Osim sunca, izvor ovog vitamina su masna riba, gljive i mliječni proizvodi. 

Vitamin D bitan je za kosti, no i za jačanje imuniteta u cjelini. Ovaj nutrijent igra važnu ulogu u gastrointestinalnom zdravlju, snižavajući upalne procese te na taj način smanjujući rizik od Crohnove bolesti i sindroma polupropusnih crijeva, piše portal Inverse.

Image
Foto: Pexels
Image
Pexels

(FOTO: Pexels)

Tijekom zime izloženi smo većem broju infekcija te provodimo manje vremena na svježem zraku, što loše utječe na imunitet i sintezu vitamina D. Zbog toga je u hladnijim jesecima bitno obratiti posebnu pozornost na unos ovog nutrijenta u organizam. Osim korištenja svake prilike da boravimo na suncu, u zimskim mjesecima trebalo bi jesti više masne ribe - tune, lososa, jesetre, gljiva i redovito konzumirati mliječen proizvode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je riječ o dodacima prehrani, nije dobro na svoju ruku uzimati bilo koje od njih, bez obzira što se mogu dobiti bez liječničkog recepta. Ako sumnjate da vam nedostaje nečega u organizmu najbolje je napraviti krvnu pretragu pa tek onda uzeti suplementaciju. Naime, vitaminom D se možemo predozirati, a posljedice, iako u rijetkim slučajevima, znaju biti opasne po zdravlje pa i smrtonsone. 

Kronični manjak vitamina D očituje se kroz slabe kosti. Kod djece je najčešće riječ o rahitisu, a kod odraslih o osteomalaciji. Rahitične kosti su nerazvijene i deformirane kost te slabi zubi, dok osteomalacija znači krhke i lomljive kosti, slabost u mišićima te problemi s bubrezima. Manjak viamina D može dovesti i do visokog tlaka, kroničnog umora i depresije te anksioznosti. 

Upravo se čita

Image
preživjela u Siriji

Ovo je Aya, njeno ime znači Čudo. Našli su je pupčanom vrpcom vezanu za mrtvu majku

Više s weba

Pročitajte još

Image
Bezazlene metode

Je li moguće izazvati menstruaciju prirodnim putem?

Više s weba