vrijedne natuknice

Znate li kako pravilno čuvati krumpir i spriječiti da proklija?

Image
Foto: Pexels
8.11.2019. u 10:59/ Život i stil

Krumpiri su jedna od temeljnih namirnica u kuhinjama diljem svijeta jer su pristupačni, odličan izvor ugljikohidrata te se mogu pripremati na gotovo neograničen broj načina - mogu se peći, kuhati, od njih se mogu raditi tijesta, juhe i kolači. 

Želite li smršavjeti, jedite krumpire

No, kada je riječ o čuvanju krumipira, situacija je delikatnija. Ako ga dobro ne skladištimo, ne mogu potrajati više od dva tjedna. Uz ovih nekoliko savjeta produljite vijek krumpiru i sačuvajte mu dobar okus.

  • Mračna mjesta

Kako bismo spriječili da krumpiri proklijaju treba ih držati dalje od sunčevog svjetla, na hladnom i mračnom mjestu. Ostava, podrum ili drveni sanduk na balkonu dobro su mjesto za čuvanje krumpira. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pexels
Image
Pexels

(FOTO: Pexels)

  • Na suhom

Ukoliko ste krumpir donijeli iz trgovine u plastičnoj vrećici, odmah ga prebacite u kartonsku kako ne bi došlo do stvaranja vlage i truljenja. Još je bolji izbor košara kroz koju će strujati zrak. 

Upravo se čita

Image
EKSKLUZIVNI INTERVJU

Perkovac nakon preuzimanja reprezentacije: 'U svinjcu se zna... Tko ne želi raditi, može ići'

  • Izbjegavajte hladnjak

S obzirom da krumpir voli niže temperature, pomislili bismo da će mu u hladnjaku biti sasvim dobro, no nije tako. Naime, ako se čuva na temperaturi nižoj od 10 Celzijevih stupnjeva škrob iz krumipra pretvara se u šećer što rezultira diskoloracijom i promjenom okusa. 

Ovo nismo očekivali: Jamie Oliver otkrio neobičan sastojak koji dodaje pečenom krumpiru 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Podalje od luka

Ni luk se kao ni krumpir ne čuva u hladnjaku pa bi se lako moglo dogoditi da ih stavite u istu košaru, što nije dobra ideja. Krumpir bi trebalo držati podalje od luka jer plinovi iz luka mogu potaknuti brže truljenje krumpira.


Više s weba

Pročitajte još

Image
Što može biti

Primijetili ste krv u stolici? Ovo je 11 mogućih uzroka rektalnog krvarenja

Više s weba