I kako

Znate li koliko često treba čistiti tipkovnicu?

Image

internet, krađa, računalo internet, krađa, računalo

Nije rijetkost niti da se iznad tipkovnice istovremeno jede i piše, kašlje i kiše...

27.4.2018. u 10:43/ Hina

Australski su znanstvenici u nedavnoj studiji otkrili da zahodska daska ima pedesetak bakterija na dva četvorna centimetra, što zapravo i nije mnogo. Na tipičnoj tipkovnici, posebno onoj koju dijeli više ljudi, situacija je, po istoj studiji čak 400 puta gora

Australci nisu jedini koji su došli do tih spoznaja. U jednoj čikaškoj bolnici otkriveno je da visokootporna bakterija MRSA na tipkovnici može preživjeti 24 sata. 

U bolnici u Nizozemskoj proučavali su stotinu tipkovnica koje koriste i na njih 95 pronašli streptokoke, stafilokoke i druge patogene. Ispalo je da su tipkovnice najprljavija podloga u cijelom odjelu intenzivne njege. 

S obzirom na to koliko često koristimo računala i nije čudno da se prljavština taloži među tipkama. Nije rijetkost niti da se iznad tipkovnice istovremeno jede i piše, kašlje i kiše.

Kada čistiti tipkovnicu? 

Većina mikrobiologa na to će pitanje odgovoriti - najmanje jednom tjedno. Američki liječnici i medicinske sestre iz Nacionalnog centra za zdravstvena istraživanja (NCHR) savjetuju da se tipkovnice dezinficiraju mnogo češće, najmanje jednom dnevno. Preporučuju i pranje ruku prije i poslije svakoga korištenja tipkovnice, naročito u sezoni gripe. 

Ako ste vi jedina osoba koja se koristi računalom, onda su većina bakterija koje slete tipkovnicu vaše vlastite i vjerojatno vam neće nauditi. Ipak, i takva se tipkovnica treba redovito čistiti. 

A to se radi vrlo jednostavno i učinkovito. Potrebno je prvo isključiti računalo, zatim iz tipkovnice istresti sve mrvice i potom je poprskati nekim dezinfekcijskim sredstvom i pobrisati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usput, mikrobiolog s njujorškog medicinskog fakulteta Philip Tierno savjetuje da se na kraju dana dobro obriše i mobitel na kojem se isto mogu pronaći razni patogeni, poput E. coli ili streptokoka

Pročitajte još

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Dva tipa

Dijabetes: koja je razlika između dijabetesa tipa 1 i 2?

Više s weba