granica života

Znate li koliko najduže možemo živjeti? Znanstvenici otkrili 'stakleni strop' ljudskog vijeka

Image
Foto: Thinkstock

'Prosječno živimo dulje, no najstariji među nama nisu postajali stariji u zadnjih trideset godina', poručuju nizozemski znanstvenici

4.9.2017. u 8:37/ Hina

Nizozemski znanstvenici utvrdili su da postoji granica ljudskog života, "stakleni strop" koji iznosi 115,7 godina za žene i 114,1 godina za muškarce unatoč tomu što se prosječno povećava očekivani životni vijek. 

Statističari sa Sveučilišta u Tilburgu i Rotterdamu istraživali su podatke iz zadnja tri desetljeća obuhvativši 75.000 Nizozemaca kojima je upisana točna dob u trenutku smrti, objasnio je profesor John Einmahl, voditelj studije.

"Prosječno živimo dulje, no najstariji među nama nisu postajali stariji u zadnjih trideset godina", rekao je John Einmahl. 

"Očito je da je očekivani životni porastao", rekao je profesor Einmahl istaknuvši da se u Nizozemskoj gotovo utrostručio broj osoba koje su napunile 95 godina.

"Međutim, nedvojbeno postoji zid i ta gornja granica nije se promijenila", istaknuo  je.

Očekivani životni vijek prosječni je životni vijek koji mogu očekivati pojedinci iz neke dobne skupine i jedan je od pokazatelja blagostanja u društvu.

Rezultati nizozemske studije upotpunjuju otkrića znanstvenika iz Sjedinjenih Država koji su lani utvrdili sličnu gornju granicu. No, američki znanstvenici tvrde da pojedinci danas ne dostižu izuzetno visoku dob kao što je to nekad bio slučaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

John Einmahl i njegovi kolege ne slažu se s tom tvrdnjom. Navode da njihovi zaključci ne pokazuju gotovo nikakvih odstupanja u trajanju maksimalnog životnog vijeka danas u odnosu na prošlost. 

Profesor Einmahl napominje da neki ljudi ipak pobijaju standarde. Takav je slučaj Francuskinje Jeanne Calment, ljudskog bića koje je najdulje živjelo, a da se to moglo sa sigurnošću utvrditi na temelju njezina izvoda iz matice rođenih.

Jeanne Calment umrla je 1997. u dobi od 122 godine i 164 dana.

Rezultati istraživanja Johna Einmahla i njegove skupine bit će objavljeni za oko mjesec dana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
TAMBURAŠi NA UDARU

Mejašima zabranili koncert u Puli, javili im tri mjeseca prije održavanja. 'Glazba nam je birtijaška?'

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Važan hormon

Nizak progesteron: koji su uzroci i moguće komplikacije

Više s weba