sigurno niste znali

Znate li što je zapravo vitamin B5 i u kojim ga namirnicama pronalazimo?

Image
Foto: Thinkstock

Ne spominje ga se veoma često, a ima brojne zadaće u tijelu - pročitajte koje

24.7.2018. u 16:45/ Život i stil

Vitamin 5 ili još nazvan Pantotenska kiselina od vitalnog je značaja za zdrav život. Kao i svi B kompleks vitamini, pomaže u pretvaranju hrane u energiju, a i sam se prirodno nalazi u mnogim namirnicama. 

Pruža mnoštvo koristi organizmu te se nalazi u živim stanicama kao koenzim A koji je značajan za brojne kemijske reakcije. Većinom se koristi u kombinaciji s ostalim B vitaminima u obliku B kompleks formulacije (vitamin B1 ili tiamin, B2 ili riboflavin, B3 ili niacin, B6 ili piridoksin, B12 ili cijanokobalamin te folna kiselina).

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Vitamin B5 pretvara ugljikohodrate u glukozu koja je zapravo "gorivo" što proizvodi energiju, pomaže tijelu u korištenju proteina i masnoća te održava zdrav živčani sustav, oči, kosu i jetru. Važan je i za stvaranje crvenih krvnih zrnca, sintetiziranje kolesterola te održavanje zdravog probavnog trakta

Pantotensku je kiselinu moguće pronači u brojnim namirnicama pa su tako neke od njih gljive, avokado, mlijeko, jaja, kupus, krumpir i žitarice. Sveučilište u Marylandu čak kaže kako su najbolji izvori rajčice, sjemenke suncokreta, losos, jastog, kikiriki, karfioli i soja.

Pročitajte još: 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Slab mjehur...

Učestalo mokrenje: kako riješiti neugodan problem na prirodan način

Više s weba