jesenska namirnica

Znate li zašto je kukuruz dobar za naše tijelo?

Image
Foto: Pexels

Kukuruz je davno stigao iz Amerike i vrlo je proširena kultura kod nas. Mnogi ga vole, ali se pitaju je li zdrav i koliko ga smijemo pojesti

24.9.2019. u 16:55/ Život i stil

Kukuruz je jako zdrav, također nema glutena pa je često alternativa ljudima koji ga izbjegavaju.

Kukuruz spada u cjelovite žitarice

Brojna su istraživanja povezala konzumiranje cjelovitih žitarica s nižim rizikom od srčanih bolesti, moždanog udara, raka, dijabetesa tipa 2 i pretilosti. (Da, kukuruz je povezan s manjim rizikom od pretilosti, unatoč tome što sadrži ugljikohidrate). Ali naravno, veličina porcija je jako bitna. Pokušajte odabrati količinu koja je u skladu s potrebama vašeg tijela i razinom aktivnosti.

Pun je važnih nutrijenata

Kukuruz sadrži razne vitamine skupine B, kao i kalij. Potonji mineral podržava zdravi krvni tlak, rad srca, kontrakcije mišića, sprječava grčeve mišića i pomaže u održavanju mišićne mase. Kukuruz također ima oko deset puta više vitamina A od ostalih žitarica. Osim što štiti od kognitivnog pada, vitamin A podržava imunološki sustav i pomaže u stvaranju sluznice u dišnim putevima

Kukuruz ima zaštitne antioksidanse

Lutein i zeaksantin, glavni karotenoidi kukuruza (ili pigmenti), pomažu u zaštiti očiju. U međuvremenu se pokazalo da antioksidans kvercetin djeluje protiv akutne i kronične upale te štiti od neurodegenerativnih bolesti, poput Alzheimerove bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokazalo se da su i drugi antioksidanti koje sadrži kukuruz osobito dobri u uklanjanju upale. Oni također štite od oksidativnog stresa, neravnoteže između stvaranja slobodnih radikala koji oštećuju stanice i sposobnosti tijela da se suprotstavi njihovim štetnim učincima. Kukuruz može pomoći kod sprječavanja zatvora, smanjuje rizik od hemoroida i može pomoći u smanjenju rizika od raka debelog crijeva. Vlakna iz kukuruza također mogu pomoći kako biste se osjećali sito nakon obroka.

Više s weba

Pročitajte još

Image
I što napraviti

Grudi u menopauzi: kakve promjene možete očekivati

Više s weba