objašnjava stručnjak

7 znakova da je vaš brak sve bliži kraju i razvodu

Image
Foto: Pexels

Ne postoje dva ista braka, ali nekoliko stvari igra veliku ulogu u tome koliko će brak biti kvalitetan i trajati

7.1.2020. u 11:40/ Život i stil

Ne postoje dva braka koji završavaju na isti način. No postoje neke sličnosti poput gubitaka povjerenja, beskrajnog kritiziranja, loše komunikacije, a zatim dolazi do uništavanja odnosa i postavljanja pitanja o razvodu. Raffi Bilek, bračni savjetnik i direktora Centra za terapiju u Baltimoru objasnio je za Fatherly uobičajene znakove koji vode do razvoda.

1. Prijezir u komunikaciji

Svaki par se svađa i svi kažu stvari koje ne misle u tom trenutku. Ali kada to postane dio svakodnevice postoji problem. "Prijezir istinski omalovažava i znači nepoštivanje druge osobe", kaže Bilek. "Poštovanje je u braku bitno, a može postojati i pored neslaganja ili bijesa. Ali, kad svog supružnika vidite kao nekoga nedostojnog vašeg poštovanja, vaš će brak vjerojatno ići nizbrdo". dodaje dalje.

2. Stalno osjećaju da se trebaju braniti

"Supružnici koji su stalno na oprezu zbog napada nalaze se na lošem mjestu. Prirodno da su napadi teški u braku, ali obrambeni stav može biti jednako štetan. Zbog obrambenog stava osjećat ćete se neprimijećeno i nepovezano i uspostaviti ciklus svađa što u konačnici može uništiti odnos", dodaje. 

Image

razvod svađa prekid

Foto: Thinkstock
Image

razvod svađa prekid

Thinkstock

(Foto: Thinkstock)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Kritiziranje je uvijek prisutno

Naravno, malo konstruktivne kritike može biti korisno u bilo kojem području života, ali važna je ravnoteža. "Ako kritizirate jedno drugo više nego što dajete komplimente, u velikoj ste nevolji", kaže Bilek. "Zapravo, istraživanje pokazuje da vam je potrebno pet pozitivnih izjava na jednu negativnu kako biste vezu održali u dobrim odnosima. Stalne kritike su put ka razvodu", objašnjava. 

4. Ne postoji interes za seks

Tijelo više ne izgleda kao prije. Počinjemo gubiti energiju i ne postoji uzbuđenje kao na početku veze. "Nema sumnje da tijekom vremena parovi imaju manje seksa. Ali u zdravoj vezi postoji želja na obje strane za fizičkom intimnošću", dodaje.

Upravo se čita

Image
NOVI OBRAT

Drama Hrvata u Zambiji: Zaustavljeni su na aerodromu. Piletić: 'Ne znamo što se događa'

5. Vide potencijal u drugim ljudima

"Normalno je osjećati privlačnost i želju prema drugim ljudima. Ali kad sebe počnete zamišljati u odnosima s drugima ljudima i razmišljate o intimnim detaljima kako bi bilo, to je znak da je vašim brak na nestabilnim nogama i da ste na skliskom terenu", objašnjava.

6. Jedan partner odbija razgovarati

Tišina je uvijek loš znak, pogotovo ako jedan partner pokušava riješiti probleme u vezi. "Ako pokušate angažirati supružnika u problemima koji vas muče, a sve što ste dobili je tišina, zatvaranje ili odbijanje, vaši odnosi nisu na dobrom mjestu", dodaje Bilek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7. Netko od partnera ima problema s ovisnošću

Ovisnosti su ubojice odnosa. "Kad vam odabir neke supstance bude bitniji od supružnika, samo je pitanje vremena kada će vas te odluke razdvojiti", kaže Bilek.

Više s weba

Pročitajte još

Image
ključ ženskog vrhunca?

G-točka kod žena: Kako je pronaći i koje je poze najviše stimuliraju

Više s weba