Čarobni poljubac

Četiri zadivljujuće stvari koje vaše tijelo radi kad se prvi put poljubite

Image
Foto: Thinkstock

Prvi poljubac može biti poput ruskog ruleta - nikad ne znaš što ćeš dobiti, ali neovisno o tome iza scene se događa više nego što mislimo

3.7.2017. u 11:15/ Život i stil

Ljubljenje je instinktivno i cilj mu je oslobađanje kemikalija u tijelu zbog kojih se osjećamo dobro. Na usnicama su živčani završeci koje ljubljene stimulira, što dovodi do aktivacije dodatnih osjetila poput mirisa. Evo još četiri fascinantnih stvari koje se događaju kada prvi put nekog poljubite:

1. Pomaže vam u borbi protiv kolesterola

Ljubljenje može imati pozitivan utjecaj na razinu lipida u krvi. Istraživači su u Western Journal of Communication utvrdili da romantično ljubljenje zapravo smanjuje serumski kolesterol i povećava ukupno zadovoljstvo vezom. 

2. Doživite nalet adrenalina

Kad prvi put poljubite nekoga, tijelo će ispustiti prasak adrenalina koji povećava brzinu otkucaja srca, povećava energiju i pokrene brže kolanje krvi. To su sve dobre stvari.

3. Proizvodi se puno dobrih kemikalija

Tijelo ne proizvodi samo adrenalin i oksitocin. Justin Lehmiller, profesor psihologije s Harvarda, izjavio je za The Expondent da, kada se poljubimo, naš mozak postaje 'preplavljen' dopaminom, koji je ključan za normalno funkcioniranje organizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Vaša slina je 'pametna'

Vjerojatno nikad niste pomislili da slina ima neki utjecaj na odabir partnera, ali moguće da je upravo ona 'krivac' za njega ili nju. Neuredni poljupci naporno rade na procjeni je li osoba koju se ljubi potencijalni partner, prema istraživanju koje je provelo Sveučilište Oxford. Navodno, kemijski sastav sline pomaže vašem tijelu da odluči da li osoba koju ljubite, može imati 'jake' i izdržljive potomke.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
on vrijeđa građane

Umirovljenici Milanoviću: ' Zbog omalovažavanja Dana državnosti zasigurno ste izgubili potporu mnogih umirovljenika'

Više s weba

Pročitajte još

Image
tijelo je čudo

Znate li koliko je duboka vagina i koje još tajne krije žensko krilo?

Više s weba