veze su znanost

Iskusan psiholog za veze otkriva što ubija ljubav i kako je spasiti, ako nije kasno

Image
Foto: Thinkstock

Američki stručnjak za odnose, proučava veze već više od 40 godina. ima nam štošta za reći

16.3.2017. u 7:30/ Život i stil

Ljubavne veze su čista znanost, smatra američki psiholog John Gottman koji ih proučava već 40 godina te je tijekom svog rada uspio definirati četiri tipa ponašanja koja mogu dovesti do raspada braka ili prekida veze, piše Brightside.me. Nazvao ih je: "Četiri jahača apokalipse". To su:  

Image
životna sila

Pitali smo tri generacije što je ljubav i imaju li godine veze s tim?

Image
životna sila

Pitali smo tri generacije što je ljubav i imaju li godine veze s tim?

1. Prezir

Pokazatelj takvog ponašanja: Jedan od partnera zbija šale na račun drugog u javnosti ili privatno. Daje mu uvredljive nadimke i ne mari o osjećajima svog partnera ili partnerice. Jednostavno rečeno, ovakvo ponašanje pokazuje da dotičnoj osobi uopće nije stalo do osobe s kojom je u vezi i da se osjeća puno važnijom od nje. 

Kako popraviti stvar? Ukoliko ste vi taj koji je problematičan, stavite se u cipele osobe koju vrijeđate i ponižavate i pogledajte stvari iz njezine perspektive. Potom podsjetite sami sebe koliko vam je stalo do te osobe i koliko je volite. Više vam neće pasti na pamet nanositi joj zlo. 

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(Foto: Thinkstock)

2. Kritiziranje

Pokazatelj takvog ponašanja: Nervira vas i najmanja pogreška vašeg partnera i to pokazujete. Osoba s kojom jeste ne može se osjećati dobro u takvoj okolini. Rušite joj samopouzdanje i ona se osjeća napeto u vašoj blizini. 

Kako popraviti stvar?
Ne budite agresivni u razgovoru i ne radite od buhe slona. Ako želite da vaš partner ili partnerica prestanu ponavljati nešto što vas živcira, recite njoj ili njemu to pomirljivim tonom i ne radite od toga veliku stvar. To je puno učinkovitije od deranja.

3. Obrambeno ponašanje

Pokazatelj takvog ponašanja: Jedan od partnera misli da je pogriješio u nečemu. Kako bi izbjegao da ga se kritizira, počet će razgovor s: " Nisam ja kriv/kriva". To će kod onog drugog izazvati oštru rekaciju i izbit će svađa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako popraviti stvar?
U ovakvim situacijama puno je učinkovitije preuzeti odgovornost za pogrešku i ispričati se. U tom slučaju nećete potrošiti energiju na besmislenu prepirku i svađu, već ćete je moći utroišti na ugodno druženje sa svojim voljenim/voljenom. 

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(Foto: Thinkstock)

4. Izbjegavanje konflikta

Pokazatelj takvog ponašanja: Osjećate da 'oluja' dolazi, ali ignorirate partnerove osjećaje i pravite se kao da je sve u redu. Ignorirate i svoje osjećaje. 

Kako popraviti stvar?
Nemojte pobjeći i ostati sami sa svojim emocijama. Pokušajte mirno riješiti problem jer ako ga izignorirate i šutnete pod tepih, on će kad tad izviriti u puno većem izdanju.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
UPRAVO ODLUČENO

Hrvati oslobođeni svih optužbi u Zambiji: 'Djeca idu s nama u Hrvatsku!'

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Loša vijest

Uživaju li žene uopće u seksu? Novo istraživanje šokiralo odgovorom

Više s weba