novo vrijeme

Istraživanje pokazalo: Najsretnije su neudane žene koje nemaju djecu

Image
Foto: Pexels

'Nazdravija i najsretnija skupina su žene koje se nikada nisu udavale niti imale djecu', tvrdi sociolog koji je proveo istraživanje

27.5.2019. u 8:52/ Život i stil

Sociolog Paul Dolan profesor bihevioralnih znanosti na Londonskoj školi ekonomije proveo je istraživanje koje je pokazalo da su žene sretnije ako nisu udane i ako nemaju djecu. Štoviše, pokazalo se da su neudane žene bez djece najsretnija skupina ljudi i puno je vjerojatnije da će živjeti dulje od žena u braku i žena koje moraju odgojiti djecu.

"Najnoviji dokazi ukazuju na to da tradicionalni markeri koji se koriste za mjerenje uspjeha nisu više u korelaciji sa srećom - osobito po pitanju braka i odgoja djece", kaže profesor.

"Oženjeni muškarci najsretnija su muškarci na svijetu, no jedino kada ih se to pita u prisustvu njihovih supruga. Kada supruge nisu u blizini: j.... jad", bez zadrške će profesor. 

U Dolanovoj posljednjoj knjizi Happy Ever After, objavljeni su rezultati ovog velikog istraživanja provedenog na Amerikancima. Profesor je uspoređivao razinu užitka i jada kod neoženjenih, oženjenih, razvedenih i kod osoba kojima je partner preminuo. Oženjeni muškarci govorili su da su sretni jedino kad su im žene bile u blizini. Kada bi se maknule, priznavali bi da to nije istina. Kod neoženjenih muškaraca razina jada i nezadovoljstva niža je, nego kod oženjenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mogli bismo reći da, bez obzira na razinu sreće, muškarci profitiraju u braku jer se smire, poduzimaju manje rizike, bolje zarađuju na poslu i u konačnici žive malo dulje. S druge strane, žene kada se udaju moraju puno toga žrtvovati, ugroženo im je fizičko i psihičko zdravlje i umiru ranije od neudanih žena.  Nazdravija i najsretnija skupina su žene koje se nikada nisu udavale niti imale djecu", zaključuje profesor Dolan.

"Ako ste muškarac savjetovao bih vam da se oženite , ali ako ste žena, ne zamarajte se brakom", savjetuje.

Upravo se čita

Image
NESRAZMJER PLAĆA

Studenti koji okreću burgere i čistači ulica zarađuju više nego medicinske sestre

Usprkos dobrobitima samačkog života, Dolan kaže kako su i dalje brak i obitelj pokazatelj uspjeha u životu, zbog čega se neudane žene stigmatizira pa ako su nesretne. Nesretne su zbog stigme, a ne zbog toga što nemaju muža i djecu. 

"Pred vama je neudana 40-godišnjakinja koja nema djece? To je sramota, zar ne? Možda će jednog dana upoznati gospodina pravog i sve će se promijeniti. - Ne. Možda će upoznati gospodina krivog i sve će se promijeniti.  Možda će upoznati muškarca zbog kojeg će biti nesretna, zbog kojeg će postati bolesna i ranije umrijeti", zaključuje autor studije.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Više s weba

Pročitajte još

Image
ključ ženskog vrhunca?

G-točka kod žena: Kako je pronaći i koje je poze najviše stimuliraju

Više s weba