ZA I PROTIV

Je li usputni seks i seks za jednu noć štetan za naše psihičko zdravlje?

Image
Foto: RTL

Dok seks u vezi poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sustava, smanjuje depresiju i pojačava imunitet, istraživanja često povezuju povremene seksualne odnose s osjećajem grižnje savjesti

10.10.2016. u 10:34/ Vijesti.hr

Usputni seks, seks za jednu noć ili kako god ga zvali - no, činjenica je da će se više od polovice nas poseksati s nekime koga jedva poznaje ili ne planira s njim biti u vezi. 

I dok seks u vezi poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sustava, smanjuje depresiju i pojačava imunitet, istraživanja često povezuju povremene seksualne odnose s osjećajem grižnje savjesti, niskim samopoštovanjem i psihološkim nemirom, pogotovo među ženama. 

I dok muškarci žale zbog seksualnih prilika koje su propustili, žene često požale što su s nekim imale seks za jednu noć ili usputni seks. 

Kanadsko istraživanje provedeno na 138 studentica i 62 studenta koji su imali povremeni seks pokazalo je da muškarci navode fizičke razloge zašto su požalili zbog toga, poput toga da im partnerica nije bila dovoljno atraktivna. S druge strane, žene žale zbog toga što kasnije osjećaju sram i krivnju. Međutim, ne postoji pravi dokaz koji bi potvrdio da je povremeni seks zapravo loš.

Istraživanja koja se uglavnom provode na američkim studentima imaju različite definicije usputnog seksa, od poznavanja nekoga manje od 24 sata do 'prijatelja s povlasticama'. Neka od tih istraživanja pokazuju da se i muškarci i žene osjećaju depresivno, iskorišteno i usamljeno nakon takvih susreta, dok druga pokazuju da takav seks ispoljava više pozitivnih nego negativnih emocija. 

Ako spavate s nekime koga znate manje od 24 sata, puno se popili, imate osjećaj kao da morate s njim u krevet više nego što to stvarno želite, ili se nadate da će se ta noć pretvoriti u vezu - to su faktori od kojih je povećan rizik da ćete se kasnije osjećati loše. 

Profesorica psihologije na Sveučilištu Cornell u New Yorku Zhana Vrangalova tvrdi da usputni seks može poboljšati naše opće stanje tako što povećava samopouzdanje, seksualno zadovoljstvo i čini da se ljudi osjećaju poželjno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrangalova navodi istraživanje provedeno među 20.000 studenta koje je pokazalo da je je samo 42 posto djevojaka doživjelo orgazam u svom posljednjem usputnom seksu, dok je isto doživjelo čak 78 posto muškaraca. Kaže da bi ova 'rupa u zadovoljstvu' mogla djelomično objasniti razlike između toga što o usputnom seksu misle žene, a što muškarci. Iako zagovara usputni seks, profesorica upozorava da ser ne bi trebali u seks za jednu noć upuštati s nekime ako ga imate želju i potrebu vidjeti opet.

Više s weba

Pročitajte još

Image
seks za kraj

Je li oproštajni seks dobra ideja? Evo što kaže terapeut

Više s weba