zabava u krevetu

Koliko je opasan analni seks? Objašnjava ginekologinja

Image

seks, parovi, ljubav, poljubac, zagrljaj, partneri, žene, muškarci

Foto: Thinkstock

Rektalno tkivo je tanko i nema istu elastičnost kao vagina pa postoji veća mogućnost oštećenja, objašnjava ginekologinja

6.9.2019. u 9:10/ Život i stil

Ginekologinja Lauren F. Streicher, ravnateljica Centra za seksualnu medicinu i menopauzu sa Sveučilišta Northwestern objasnila je za portal Health što sve žene trebaju znati o analnom seksu. 

"Trebamo znati da anus nije stvoren za seks. To bi trebao biti jednosmjerni prolaz", ističe dr. Streicher. Vagina, s druge strane, ima "debelu, elastičnu oblogu koja je dizajnirana tako da postane rastezljiva za penis ili dijete".

Rektalno tkivo je tanko i nema istu elastičnost pa postoji veća mogućnost oštećenja, dodaje ginekologinja koja je autorica knjige "Sex Rx", a postoji i veća mogućnost infekcija.

Image
Foto: Pixabay
Image
Pixabay

(Foto: Pixabay)

Rektalna gonoreja, analna klamidija i HIV su stvarni rizici. Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, "analni seks je seksualno ponašanje s najvećim rizikom za HIV infekcije." Ali analnim seksom povećava se i prijenos HPV-a. "Vrlo malo heteroseksualnih muškaraca ima HIV, ali više od polovice muškaraca ima HPV", kaže dr. Streicher. HPV može izazvati analne bradavice i karcinom. Problem je i što se ne radi redoviti pregled ovog dijela tijela osim ako se posebno ne traži.

O stolici nitko ne voli razgovarati. Nova istraživanja tima sa Sveučilišta Northwestern pokazuju da su žene koje imaju redoviti analni seks promijenile konzistenciju stolice i prijavile urinarnu i fekalnu inkontinenciju.

"Ali ako volite analni seks koristite zaštitu bez obzira na sve", kaže dr. Streicher. "Kao ginekologinja, kažem ljudima čak i ako ste u monogamnoj vezi, uvijek biste trebali koristiti kondom za analni seks." Ako imate vaginalni seks nakon analnog, stavite svom partneru novi kondom kako biste se zaštitili od urinarnih infekcija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
i tu rade centimetri

Znanstvenici otkrili idealne mjere: ovo je savršena vagina za savršen orgazam

Više s weba